Ministerul Sănătății a anunțat că a făcut modificări în normele referitoare la examinarea medicală a șoferilor și a candidaților pentru permisul de conducere. Aceste schimbări se aplică permiselor din grupa I, care includ categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și șoferi amatori.

Noul regulament permite ca examinarea șoferilor și candidaților să fie efectuată și de către medicul de familie, la cererea solicitantului.

Ce este important de menționat este că acest document impune ca examinarea șoferilor și candidaților să fie posibilă la medicul de familie, la cerere. Informații privind sănătatea mentală, consumul de droguri și alcool vor fi furnizate medicilor de familie de către Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, la cerere, în termen de maxim trei zile lucrătoare.

Dacă medicul de familie descoperă că solicitantul suferă de afecțiuni medicale sau prezintă riscuri în timpul conducătorului auto, acesta va fi evaluat de Comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști cu expertiză în domeniu.

Pentru obținerea permisului de conducere din grupa II (pentru profesioniști), examinarea medicală va continua să fie realizată de comisiile teritoriale de examinare medicală a conducătorilor auto. Aceste comisii vor examina și persoanele care nu sunt înscrise la un medic de familie.

Aceste noile reglementări vor intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2023.

Despre această modificare a scris și ministra sănătății, Ala Nemerenco pe Facebook:

„Informăm toți candidații pentru obținerea permiselor de conducător auto din grupa I, șoferi amatori (categoria AM, A1, A2, A, B1, B ) că din 1 octombrie anul curent Normele privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere au fost modificate. Modificările simplifică și debirocratizează examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților, care va fi efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului. Informația privind problemele de sănătate mintală sau cele legate de consumul de droguri și alcool va fi furnizată medicilor de familie de Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestuia, în termen maxim de trei zile lucrătoare. În cazul în care medicul de familie constată că solicitantul suferă și/sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mau multe afecțiuni sau constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, el va fi referit la Comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști de profil ingust. În ceea ce privește obținerea permisului de conducere din grupa II profesioniști, examinarea medicală se va realiza, în continuare, în cadrul comisiilor teritoriale de examinare medicală a conducătorilor auto. Persoanele care nu sunt înregistrate pe lista unui medic de familie vor trece examenul medical de asemenea în cadrul acestor comisii. Și dacă în această țară nu se fura la greu, mai ales din proiectele de digitalizare, totul ar fi fost demult mai simplu. Cu referire la acestea, o să revin cu detalii. Ordinul e plasat pe pagina web a ministerului. Respectați regulile de circulație și conduceți cu atenție în trafic.