Din 2019, părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului pot continua să lucreze și să primească salarii, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la 3 ani, în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizație) se angajează ori își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, nu va fi suspendată până la expirarea acestui concediu. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri.

Începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional:

– de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vîrstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului – în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;

– de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% – pentru primul an și în cuantum de de 30 % – pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani – până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

La 1 ianuarie 2019, indemnizația unică la naștere va constitui 6303 lei. În acest scop, în bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor au fost planificate peste 213 milioane lei. Pe parcursul anului 2018, de indemnizaţia unică la naşterea copilului au beneficiat circa 35 mii de familii.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: