O declarație a ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a devenit virală pe rețelele de socializare. Ea a afirmat că „nu contează legea, ea poate fi modificată de 100 de ori. Contează modul de implementare și aplicare”, referindu-se la un posibil eșec în implementarea proiectului ce vizează crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

„Ministra: În primul rând este prematur să spunem că ar fi un eșec, fiindcă proiectul este abia în consultare publică. Eu sunt sigură că el va fi mult îmbunătățit între lecturi. În al doilea rând, eu am să vă contrazic, nu cred că reformele făcute până acum pe segmentul justiției sunt eșecuri. Au fost complicate, da, au fost complexe, da, au fost criticate, da. (…)

Jurnalista: În anul 2023, Parlamentul, prin inițiative legislative, de trei ori a schimbat competențele Procuraturii Anticorupție și CNA, de trei ori. Nici nu reușeau să intre în vigoare acele prevederi legale, iarăși erau modificate. Asta a făcut Parlamentul Republicii Moldova, nici măcar nu dvs.. Au venit ulterior reprezentanții Parlamentului și au spus că este eșec. (…) Ministra: De foarte multe ori legea a fost modificată, inclusiv prin faptul că parlamentarii au fost sesizați de reprezentanții procuraturii, respectiv nu contează legea, ea poate fi de 100 de ori modificată. Contează modul de implementare și de aplicare.Eu cred că și astăzi noi avem un cadru legal foarte bun, dar, din păcate, el este aplicat cam cu dificultăți de către organele de drept”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege ce prevede fuziunea PA și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Noul șef al acestei instituții va avea câțiva adjuncți, dar numărul acestora nu este încă clar. Desemnarea sa va fi făcută de Procurorul General, Ion Munteanu. Urmează consultări pe platforma parlamentară, cu invitați din partea Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Procurorilor, Ministerului Justiției și altor instituții relevante, pentru a identifica cele mai bune soluții.

La scurt timp, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care s-a arătat rezervată față de proiectul de lege înregistrat de PAS. După o analiză preliminară, reprezentanții PG au subliniat că „au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung” legate de acest proiect.

Între timp, Ministra Justiției nu exclude posibilitatea de a solicita opinia Comisiei de la Veneția cu privire la acest proiect.

Distribuie articolul: