În ajunul Zilei Internaţionale de Combatere a HIV/SIDA, Ministerul Sănătății, UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/ SIDA) și Asociaţia Obştească „Inițiativa Pozitivă” vor lansa campania de comunicare „Te Privește! Privește pe fiecare!”. În calitatea sa de Ambasadoare a Bunăvoinței a UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală, interpreta Vera Brejneva a fost invitată să participe, mâine, la o conferință de presă organizată la Chișinău în acest context.

Campania „Te Privește! Privește pe fiecare!” este regională și se va desfăşura în câteva țări din Europa de Est și Asia Centrală în perioada 2015-2016. Astfel, se urmăreşte direcţionarea atenției populației asupra necesității testării la HIV în timp util. Totodată, unul din mesajele campaniei este că problema HIV/SIDA ne privește pe fiecare, chiar dacă unii cred că pe ei nu ii privește.

La conferința de presă vor participa:

  • Ruxanda Glavan, Ministra Sănătății
  • Mircea Buga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei
  • Vinay Saldanha, Director regional al UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală
  • Vera Brejneva, cântăreață, actriță, Ambasadoare a Bunăvoinței UNAIDS
  • Henrik Huitfeldt, Consilier/Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare al Ambasadei Suediei
  • Ruslan Poverga, Președintele Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”

După conferința de presă, Vera Brejneva și Vinay Saldanha se vor întâlni cu persoane oficiale, reprezentanți ai societății civile și comunităţii persoanelor care trăiesc cu HIV. De asemenea, ei vor participa la seara tradițională de caritate – Red Ribbon Gala Award, dedicată Zilei Internaționale de Combatere a HIV/SIDA, care va avea loc tot mâine, la Moldexpo.

Pe parcursul campaniei, pe teritoriul întregii țări se vor desfășura activități orientate spre profilaxia infecției cu HIV, în special promovarea testării, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive.

 „Campania dată își propune să atenționeze societatea asupra necesității testării la HIV și mai ales să promoveze testarea ca pe o normă socială obișnuită, care ține de sănătatea fiecăruia. Testarea este importantă pentru ca fiecare persoană să își cunoască statutul HIV. În Moldova sunt toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială, gratuită și la solicitare anonimă însoțită de consiliere pre și post testare”, accentuează Ruxanda Glavan, Ministra Sănătăţii.  Testarea poate fi inițiată de către orice medic, fiind disponibilă la cele 62 de cabinete de consiliere și testare din ţară, a adăugat oficiala.

„Scopul nostru – să combatem prejudecățile asociate cu testarea la HIV și să explicăm unui număr mai mare de persoane că: să faci testul la HIV, să-ți cunoști statutul HIV și să începi tratamentul în cazul în care testul este pozitiv – este un pas iminent pentru a-ți salva propria viață, viața partenerului și a viitorilor copii” – spune Vera Brejneva.

„Primul pas în atingerea țintei ambițioase a ONU – stoparea epidemiei cu SIDA – trebuie să fie conștientizarea oamenilor cu privire la necesitatea de a se testa la HIV voluntar și în mod regulat. Sistemele de sănătate, la rândul lor, ar trebui să ofere acces la testare și tratament pentru toți cei care au nevoie” – susţine Vinay Saldanha, Director Regional UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Cu toții avem un scop comun – cu toții vrem să stopăm epidemia cu HIV și pentru aceasta nu avem de făcut atât de multe. În primul rând, trebuie să stopăm ignoranța, prejudecățile și temerile nefondate, deoarece acestea dau naștere la discriminare. În al doilea rând, trebuie să fie elaborate mecanisme eficiente, care ar asigura accesul neîngrădit la testare. Și în al treilea rând, noi – acociațiile obștești și reprezentanții structurilor de stat – trebuie să asigurăm toate persoanele care trăiesc cu HIV cu tratament, suport și îngijire în timp util” – afirmă Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

La nivel național, campania este susținută de personalităţi precum: interpeta DARA, care este Ambasadoarea Bunăvoinței UNAIDS Moldova, Natalia Morari, precum şi trupa „Zdob și Zdub”, Yan Feldman, Victor Micușa, Lucia Berdos, Elena Pahomova ş.a.

În Republica Moldova, campania „Te privește! Privește pe fiecare!” este realizată de UNAIDS Moldova și Asociaţia Obştească”Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Justiției, cu susținea ONU Moldova, Ambasadei Suediei și Centrului PAS.

Foto: unaids.org

Distribuie articolul: