Din cauza creșterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, Veneția ar putea dispărea în anul 2100. Odată cu sosirea iernii, Veneția este inundată. Asta nu este o surpriză. Dimpotrivă, fenomenul însoțește orașul de secole: Plaza de San Marcos este acoperită cu apă de mare. În unele ocazii, inundațiile ajung în interiorul bazilicii.

Cu toate acestea, severitatea inundațiilor este în creștere. Până la punctul în care, în fiecare an, autoritățile locale instalează pasarele pietonale în tot orașul. Pe lângă podurile care au fost construite în Renaștere, schimbările climatice forțează Veneția să-și adapteze transportul. Dacă tendința nu se inversează, clasicul port italian ar putea ceda sub apă.

Veneția are „în jur de 120 de insule, străbătute de 177 de canale și […] 391 de poduri”. Schimbările climatice îl forțează deja să schimbe acel aspect, proiectat inițial de arhitecții și inginerii Renașterii. Așa cum în secolul al XVI-lea orașul era traversat peste poduri de calcar, astăzi, vizitatorii și localnicii deopotrivă se luptă cu apele mării.


Istoric, acest fenomen a fost cunoscut cu „ALTA ACQUA”. Conform autorităților locale, este „o situație complet cotidiană pentru locuitorii Veneției, dar ireală pentru vizitatorii Veneției”. Pe fundalul apelor, puteți vedea reflecția monumentelor din Veneția.


Acest fenomen apare în principal atunci când acești trei factori se unesc: marea astronomică, vântul sirocco și presiunea. Cu toate acestea, recent fenomenul i-a luat prin surprindere pe localnici. Din cauza schimbărilor climatice, Veneția a înregistrat creșteri ale inundațiilor din alta acqua – cele mai mari din ultimii 50 de ani, potrivit rapoartelor AFP. Acum, odată cu sosirea iernii, în timp ce vântul mării bate orașul, turiștii și locuitorii caută refugiu în hoteluri și magazine.

Va dispărea Veneția?

Situația îngrijorătoare este atât de gravă încât, potrivit unui studiu publicat de Instituția Europeană de Geoștiințe, orașul ar putea fi complet îngropat sub apa mării până în 2100. Totul va depinde, explică cercetătorii, de variațiile nivelului mării Adriatice de-a lungul anilor următori, strâns legate de schimbările din Marea Mediterană.

Înaintarea crescândă a valurilor îngrijorează autoritățile locale. Mai mult decât orice, din cauza pagubelor pe care le provoacă patrimoniului orașului. Bisericile venețiene, podurile, sculpturile și monumentele sunt afectate de contactul cu apa sărată. Iar pagubele sunt de așteptat să fie mai mari de-a lungul anilor.

Până în 2100, conform proiecțiilor Instituției Europene de Geoștiințe, o creștere cu aproximativ 180 de centimetri a nivelului mării ar putea ajunge în oraș. Cercetătorii spun că acest scenariu este „plauzibil la nivel înalt, dar puțin probabil”:


„Proiecțiile mișcărilor verticale pământului induse de om nu sunt disponibile momentan”, scriu autorii. „Dar dovezile istorice arată că au potențialul de a aduce o contribuție semnificativă la creșterea relativă a nivelului mării în Veneția, plus crește pericolul reprezentant de schimbările climatice.”


Problema este că, de-a lungul timpului, temeliile Veneției s-au prăbușit. An de an, orașul renascentist se scufundă și el. După ce a explorat diverse alternative, guvernul italian a decis că va provoca mai multe daune pentru a repara coloanele care susțin orașul decât pur și simplu să nu intervină.

Din acest motiv, jurnalistul Joseph Phelan are dreptate să spună că „apa este atât principala atracție a Veneției, cât și cel mai important dușman al acesteia”. Deși orașul cu nervuri s-a luptat cu marea de secole