Pe Veaceslav Crețu, trebuie să recunosc, îl știu încă de mic, fiind săteni și mă bucur foarte mult că a ajuns să fie cunoscut la nivel mondial, grație implicării și proiectelor sale. Este exemplul de tânăr activ, de voluntar implicat și de voință care trece orice graniță. La ce etapă este proiectul său, „DigiKidz”, ce idei de viață i-a educat America și cum vede el implicarea sa, la nivel internațional, aflați mai jos.

Pe Veaceslav Crețu, trebuie să recunosc, îl știu încă de mic, fiind săteni și mă bucur foarte mult că a ajuns să fie cunoscut la nivel mondial, grație implicării și proiectelor sale. Este exemplul de tânăr activ, de voluntar implicat și de voință care trece orice graniță. La ce etapă este proiectul său, „DigiKidz”, ce idei de viață i-a educat America și cum vede el implicarea sa, la nivel internațional, aflați mai jos.

Veaceslav, tu cum te-ai prezenta, pe scurt?

Majoritatea prietenilor mei îmi spun că am un caracter flexibil și pot gestiona conversații cu persoane în situații foarte diferite. Unii zic că sunt dur la capitol decizional, ferm în viziunile și ideile proprii, ambițios și îndrăzneț. Alții spun că sunt insistent, punctual, responsabil, echilibrat în situații extreme, optimist și carismatic. Rămâne să decidă deja cei care mă vor cunoaște să confirme, mai mult sau mai puțin, tot ce am spus mai sus.

Internauții te-au cunoscut ca promotor al proiectului „DigiKidz”. Spune-mi, te rog, la ce etapă se află proiectul?

La moment, împreună cu membrii proiectului, am reușit să creăm parteneriate cu diferite instituții și organizații din țară. Urmează să dezvoltăm câteva campanii online de strângere a fondurilor, dat fiind faptul că proiectul se extinde și avem nevoie de mai multe resurse financiare. Totodată, colegii și profesorii de informatică lucrează la elaborarea unui curriculum actualizat, bazat pe subiecte de studiu din domeniul tehnologiile digitale, care, evident, va fi mai eficient decât cel de la liceu.

Câți tineri estimați că vor fi beneficiarii proiectului vostru și cum anume, dat fiind faptul că tu te afli acum în SUA?

Luând în considerație cele menționate anterior, noi ne vom baza mai mult pe eficiență și impact. Inițial estimam mai mulți beneficiari, însă acum cred că vom avea în jur de 15 – 20 elevi. Toate acțiunile de proiect sunt realizate de echipa de voluntari care se află acasă, studenți de la Universitatea Tehnică, și evident monitorizate de mine și mentorii mei din SUA.

Apropo de America, spune-mi ce activități ai acolo, care este nivelul tău participativ ca student, cum te implici?

Majoritatea timpului mă aflu la ore și în laboratoare. Am ajuns la concluzia că este mai benefic să te dezvolți multilateral decât să urmez același sistem cum o fac alții. Diversitatea activităților îmi permite să dezvolt potențialul și abilitățile de lider. Implicarea mea în diferite proiecte vin din interes propriu, de a învăța ceva nou decât îmi oferă studiile. Toate activitățile realizate până acum sunt din resurse proprii, fără finanțări externe, doar voluntariat.

Ai fost unul dintre liceenii care, în 2010 a reușit să readucă, prin proiecte, conectarea liceului la o rețea de Wi-Fi, iar în 2011, crearea unui radio școlar din localitatea Zâmbreni. Cum a pornit totul, ce te-a motivat?

Dorința mea de dezvoltare multilaterală. Din acest motiv am încercat să găsesc soluții de dezvoltare mai eficiente, dacă nu găseam oportunități, le cream singur. Totodată, încercam să îmi motivez colegii să devină activi social și să demonstreze autorităților că noi, tinerii, contăm. În acei ani, ca și acum, dezvoltarea tinerilor în localitățile Republicii Moldova era o problemă. Am hotărât atunci că pentru a produce un impact puternic, trebuia să vin cu idei inovaționale de dezvoltare educațională și am decis să utilizez tehnologiile informaționale. Aveam o dorință puternică de a fi diferit de alții și îmi doream ca liceul în care învățam să fie la nivel cu cele raionale. Astfel, împreună cu grupul de inițiativă „INNOVATORS” (denumirea în acei ani), am aplicat la concursurile raionale cu aceste două proiecte. Am trecut prin greutăți, deoarece concurența era puternică din partea altor grupuri de inițiativă care aveau experiență, dar am obținut rezultate.

 

Care sunt planurile tale de viitor, cum îți vezi pe mai departe implicarea în diverse activități din țara noastră?

Aș vrea să mă fac cunoscut la nivel internațional și să pot motiva alți tineri, dar și pe cei din țara noastră ca să mă urmeze. Cât privește implicarea în diverse activități din țara noastră, contează mult faptul să promovez o imagine de valoare a Republicii Moldova și să îmi reprezint țara cu demnitate în context internațional. Dar consider că pentru a avea un rezultat mai eficient, este necesar ca guvernul să acorde mai multă atenție celor care fac parte din diasporă, celor plecați peste hotare.

 

Cum vei pune în practică experiența căpătată peste ocean?

Eu consider că deja o fac și acțiunile mele demonstrează aceasta. Pentru a căpăta o viziune clară și o experiență într-un domeniu e necesar să te implici, să acționezi și să te evidențiezi. Cât ține de experiența mea, mă voi referi mai mult la abilități. Am dezvoltat o viziune fermă despre poziția mea în societate și care este rolul meu, general vorbind. Tot ce știu este că vreau să contribui la dezvoltarea comunității și atâta timp cât sunt de folos, posed un potențial și sunt competent într-un domeniu, nu voi sta cu mâinile în buzunar.

 

Ce crezi că avem de învățat în primul rând de la americani?

În primul rând, legea se respectă! Ei au simțul responsabilității dezvoltat și te vor ajuta atunci când le ceri sau ești în situație de urgență. Au o etică de lucru perfectă și ea mereu se respectă, indiferent de poziția socială. Americanii sunt foarte credincioși și își iubesc țara. Cel mai important aspect al vieții lor este familia, ei vor renunța la tot doar să știe că membrii familiei lor sunt în siguranță. Un fapt ce m-a impresionat la ei este modul de viață, știu să lucreze dar și să se distreze.

 

Ai avut ocazia să conlucrezi și chiar să conviețuiești cu tineri din diverse etnii, religii, culturi. Ce ai învățat de la ei? Cum a fost această experiență?

Acest moment a fost pentru mine o mare provocare, care m-a determinat să cooperez și să stabilesc relații cu colegi din diferite regiuni ale lumii. Dezvoltarea multiculturală mi-a oferit posibilitatea să cunosc despre cum alți colegi, de vârsta mea, soluționează aceleași probleme de tineret la ei acasă, să devenim mai uniți chiar dacă vorbim limbi diferite sau guvernările noastre au fost în conflict în trecut. Nu contează cine suntem, de unde venim, sau care ne este apartenență politică, ceea ce ne unește pe toți este cultura, valorile, tradițiile culinare, muzica și arta.

 

Un sfat pentru tinerii, adolescenții, liceenii care sunt ca tine, însă nu au prins încă la curaj să se implice cumva?

Tinerii au tins mereu să facă „ce trebuie” sau „ce ar fi mai bine” pentru ei. Nu pentru că nu au potențial, ci din lipsa de experiență. Acele timpuri se consumă… Nu trebuie să așteptăm multe de la guvernare, universitate sau familie. Încercați să vă educați unul pe celălalt. Citiți. Învățați și promovați valori prin acțiuni. Apoi căutați-vă între voi și creați o mișcare. Trimiteți un mesaj, un apel spre schimbare. Fiți flămânzi de dreptate și adevăr. Alegeți un lider care să vă reprezinte și ajutați-vă reciproc. Alegerea e în mâinile voastre!

Foto: Arhivă personală