Contracepția – atât feminină, cât și masculină poate fi necesară, la o etapă sau alta a vieții de cuplu, fiind realizată prin multiple modalități. Dacă până acum femeile erau cele care încercau să găsească cea mai bună metodă de contracepție, iată că în ultimii ani și bărbații trec prin asta. Vorbim în acest articol despre vasectomie și de ce este această metoda fără drum de întoarcere.

Ce este vasectomia?

Vasectomia sau sterilizarea, reprezintă o formă a contracepției masculine, în rezultatul căreia spermatozoizii produși de testicule sunt blocați în corp prin tăierea sau sigilarea vaselor deferente care transportă sperma spre exterior. În consecință, lichidul seminal va fi eliminat, însă nu vor exista spermatozoizi în el. Totodată, testiculele vor continua producerea spermatozoizilor, însă aceștia vor fi absorbiți în corp. Această intervenție este cea mai eficientă (cu excepția abstinenței) metodă de contracepție.

Cum se realizează vasectomia?

Intervenția se realizează în cabinetul urologului sau într-o instituție medicală. Înainte de a purcede la realizarea acesteia trebuie să fii absolut sigur că nu vei dori să ai copii în viitor. În funcție de decizia medicului, vei putea primi fie anestezie locală, fie generală. Ulterior, zona scrotului va fi rasă și prelucrată cu soluție antiseptică. Dacă vei primi doar anestezie locală, vei simți atingere, mișcare și tensiune, însă fără dureri pe întreg parcursul intervenției.

Există două moduri de realizare a intervenției:

– Vasectomia convențională, pe parcursul căreia se vor realiza 1 sau 2 incizii mici în scrot pentru a ajunge la vasele deferente. Ulterior, acestea sunt secționate, iar o mică parte din fiecare vas este înlăturată, pentru a lăsa un „spațiu lipsă” între ambele capete. La final, medicul poate cauteriza, iar apoi ligatura cu un fir marginile rămase. Plaga rămasă după incizie poate fi suturată cu ațe ce se reabsorb sau lăsate să se cicatrizeze de sine stătător.

– Vasectomia neinvazivă, în care medicul pipăie vasul pe o parte, apoi pe alta a scrotului și îl fixează în loc cu o clemă mică. Ulterior, o gaură minusculă este realizată în zona scrotului și lărgită manual, astfel încât vasul să fie ușor de extras în exterior. Apoi acesta este secționat, ligaturat și plasat înapoi în scrot.

Care sunt riscurile?

Imediat după intervenție, există riscul sângerării în interiorul scrotului. Dacă observi că scrotul a devenit mai mare decât de obicei sau ai dureri în regiunea acestuia, apelează în mod urgent la urologul care ți-a efectuat intervenția. Procedează la fel, dacă ai febră sau dacă scrotul a devenit inflamat și roșu – e posibil să fie vorba de un proces infecțios.

Imediat după intervenție sunt posibile dureri constante, care poartă denumirea de sindrom dolor post-vasectomie. Deocamdată, nu este cunoscută etiologia acestora, însă ele pot fi tratate eficient cu medicamente anti-inflamatoare.

Studiile medicale demonstrează că bărbații care au suportat o vasectomie nu au un risc mai mare pentru bolile cardiovasculare, cancerul de prostată, cel testicular sau alte probleme de sănătate.

Ce se întâmplă după vasectomie?

Medicul urolog îți va explica cum să ai grijă de sănătatea ta după intervenție. Posibil, vei avea nevoie de medicamente pentru a calma durerile sau inflamația. Este posibilă formarea unei erupții benigne (granulomul) în interiorul scrotului din cauza scurgerii spermei din interiorul vaselor secționate. Este posibilă o sensibilitate sporită în această zonă, sau o durere la atingere, care se ameliorează odată cu trecerea timpului.

Imediat după intervenție vei fi sfătuit să mergi acasă și să eviți pentru o perioadă sexul și alte activități fizice solicitante. Majoritatea bărbaților au nevoie de aceste restricții pentru maxim o săptămână, iar în ziua imediată intervenției aleg să meargă la serviciu.

Important! În prima perioadă după vasectomie va fi necesar să colectezi lichidul seminal pentru a analiza prezența spermatozoizilor în compoziția lui. Este posibil ca aceștia să își mai facă apariția o perioadă de timp din sperma care s-a acumulat în canalul ejaculator.

Iată de ce este foarte important să utilizezi alte metode de contracepție până nu ești sigur că lichidul ejaculat este lipsit de spermatozoizi.

Timpul pe care trebuie să îl aștepți până la „clarificarea” lichidului seminal și lipsa spermatozoizilor în el poate varia. Urologul te va sfătui să aștepți cel puțin 3 luni sau 20 de ejaculări. Pentru unii bărbați și această perioadă este ineficientă, astfel încât mai au nevoie de o perioadă adițională. În orice caz, nu înceta să utilizezi alte metode de contracepție până nu ești absolut sigur în urma testului efectuat.

Reține! Vasectomia nu te protejează de infecțiile cu transmitere sexuală. Nu uita să utilizezi prezervativul pentru a te proteja de apariția acestora.

Este reversibilă vasectomia?

Scopul acestei proceduri este contracepția permanentă, ireversibilă. Uneori, este posibil ca procedura să fie reversibilă, însă nu există nicio garanție – fertilitatea ta poate să nu revină la loc. În plus, această intervenție este foarte complicată și costisitoare.

Dacă este sau nu reversibilă vasectomia depinde de:

– Cât timp în urmă ai făcut vasectomia

– Tipul vasectomiei realizate

– Dacă a dezvoltat sau nu corpul tău anticorpi față de spermă (atunci când sistemul imun atacă sperma)

În cazul în care te gândești să îți reîntorci fertilitatea în viitor, e cazul să renunți la această procedură. Optează pentru alte metode nepermanente de contracepție, precum prezervativul, actul sexual întrerupt sau discută cu partenera ta despre un posibil sterilet intrauterin.

Afectează vasectomia performanța sexuală?

Ejacularea și orgasmul nu sunt afectate de vasectomie. Excepții fac bărbații care suferă de sindromul dolor post-vasectomie. Nici partenera nu va percepe vreo diferență în timpul actului sexual sau după ejaculare.

sursa: sanoteca

Distribuie articolul: