O jumătate de veac împreună. Acest cuplu și-a sărbătorit nunta de aur. Ea are 68 de ani, el – 74. Varvara și Timofei Dolinschi s-au cunoscut la cinematograf.

Am mers ambii, separat, la film. Când am ieșit de la film, mă întreabă: cât e ceasul? Cum mă, cât e ceasul? Parcă de la film am ieșit”, a dezvăluit femeia. Mai puțin ar fi contat ora de atunci, dacă n-ar fi existat cei peste 50 de ani de dragoste și respect reciproc, spun cei doi. „Dacă nu-i dragoste, știți, nu-i înțelegere”, completează femeia.

„Soția trebuie să-l înțeleagă pe soț și reciproc. Tot ce facem, facem împreună. Se întâmplă multe în viață, dar e important să găsești limbă comună…Îl stimezi pe el și el te stimează. Asta-i înțelegerea. Dacă mergi unul contra altuia, nu mai faci familie și nu mai ajungi să trăiești atâția ani împreună”, este de părere Varvara Dolinschi.

Părinții au fost un exemplu pentru ei. „Cu ajutorul părinților, cu sfaturile lor. Ei au trăiat viața, prin toate au trecut. Prin multe bune și prin multe rele. Și cu sprijinul lor, noi am ajuns acum la ce am ajuns”, ne-a spus femeia.

I-am întrebat ce ar trebui să știe tinerii care își întemeiază o familie, pentru o căsnicie durabilă. „Să se înțeleagă unul pe altul. Să se stimeze. Să nu meargă unul contra altuia. Toate lucrurile pot fi cântărite, poți să reușești în viață. De toate se întâmplă. Asta-i viața. Dacă eu voi merge împotriva lui și el împotriva mea? De la asta începe tot răul. Înțelegere și iubire. Să se iubească unul pe altul. Unul lasă să fie la capătul pământului, iar celălalt dincolo, așa e viața acum. Dar dacă ai iubire în suflet, nu ai ce căuta” – a fost răspunsul omagiaților.

Cei doi vor sărbători și în familie, alături de cei doi copii, trei nepoți și un strănepot. Perioada cea mai frumoasă abia urmează, susține femeia: „Acuma e cea mai dulce, cea mai bună (n. r. – perioadă). Unul fără altul nu putem nicăieri. Asta-i. Și cred că înainte va fi și mai dulce”.

Cuplul și-a făcut planuri și pentru nunta de diamant. „Ne-am făcut rezervare și la 60 de ani. Nu-i glumă. Să venim și la 60 de ani aici”, spune entuziasmată Varvara Dolinschi.

18 cupluri din Chișinău au fost invitate astăzi să-și celebreze nunțile de aur, iar alte două perechi – nunțile de diamant. Evenimentul a avut loc la Oficiul Stării Civile de pe strada Maria Cebotari. Pe parcursul anului 2019, în Chișinău au fost înregistrate 88 de nunți de aur și opt de diamant.

Sursa: Agora.md