Ieri, președinta Maia Sandu a plecat într-o vizită oficială de două zile la Viena, la invitația omologului său austriac, Alexander Van der Bellen. Șefa statului s-a întâlnit cu mai mulți oficiali și diaspora din Austria.

„Vizita mea la Viena a început cu o întrevedere oficială cu Președintele federal, Alexander Van der Bellen: „Am abordat subiecte de interes comun și am convenit să avansăm cooperarea dintre țările noastre în domeniul economic, al protecției mediului și cel energetic, inclusiv pentru dezvoltarea energiei regenerabile. Ministerele Economiei și cel al Mediului vor lucra asupra unei agende comune în acest sens”.

Ulterior, șefa statului s-a întâlnit cu viceprim-ministrul austriac, domnul Werner Kogler cu care a discutat posibilitatea de extindere a relațiilor economice dintre țările noastre. „Împreună cu Michael Linhart, ministru Federal al Afacerilor Europene și Internaționale, am discutat despre prioritățile de pe agenda noastră cu UE”. De asemenea, a urmat o întâlnire cu membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, iar pe final dezi, Maia Sandu s-a întâlnit cu Helga Schmid, Secretarul General al OSCE: „Vom colabora în continuare pentru a face față provocărilor de securitate din regiunea noastră, dar și pentru a avansa cooperarea în domeniul securității, drepturilor omului și combaterii corupției”.

Președinta s-a întâlnit cu diaspora din Austria. Soprana Valentina Naforniță a primit o invitație specială din partea președintelui Austriei Alexander Van der Bellen. Artista se declară onorată și profund emoționată: „Viena! Mulți ani am spus că acest oraș este a doua mea casă. Cât de frumos și onorant a fost pentru mine să fiu invitată de către Excelenta Sa președintele Austriei Alexander Van der Bellen la un eveniment în onoarea vizitei Excelentei Sale președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în Austria. Cu emoții frumoase și cu gratitudine mă întorc în Elveția unde ne continuăm repetițiile pentru premiera noastră de Nunta lui Figaro, Mozart”.