Deşi ne bucurăm din plin de zilele călduroase de vară, care ne fac să visăm la concedii şi la noi aventuri alături de cei dragi, suntem din ce în ce mai des avertizaţi de efectele negative ale expunerii la soare. Dacă deja pentru adulţi poate fi o problemă, în ceea ce priveşte copiii, care sunt şi mai sensibili, trebuie să fim şi mai atenţi. Iată câteva sfaturi pe care să le iei în considerare despre cum poţi să-ţi protejezi copilul.

Care sunt riscurile expunerii la soare pentru piele

Înainte de orice, ar trebui să ştii că există două tipuri de raze care pot provoaca leziuni ale pielii. Razele UVA sunt cele care pătrund adânc în piele și contribuie la îmbătrânirea prematură a acesteia, ceea ce se manifestă prin apariţia şi accentuarea ridurilor, dezvoltarea petelor hiperpigmentare etc. Aceste raze pot fi responsabile, de asemenea, pentru apariţia cancerului de piele, potrivit qbebe.ro.

Razele UVB provoacă arsuri solare, de asemenea, pe termen lung, favorizează dezvoltarea cancerului de piele. În funcție de tipul de piele al copilului tău, soarele poate fi mai mult sau mai puțin periculos. Cele mai sensibile tipuri de piele sunt cele deschise la culoare, care se bronzează puțin și se ard foarte repede. Este adesea cazul copiilor blonzi sau roşcaţi, cu ochi deschişi la culoare.

mama si copilul pe plaja

Cum îţi protejezi copilul de soare?

În primul rând, trebuie să ştii că este recomandat să nu expui copilul la soare înainte de vârsta de 3 ani. Pentru a cunoaște mai bine riscul în momentul expunerii, poţi să-ţi instalezi o aplicaţie meteo pe telefon care îţi spune şi care este indicele UV în fiecare zi. Cu cât este mai mic, cu atât este mai bine. În zilele cu indice UV ridicat, este mai bine să ții copilul în casă sau să ieşi cu el doar în anumite intervale orare.  Pentru a limita riscul de arsuri solare, evită să ieşi cu cel mic între orele 12:00 și 16:00. Când umbra lui este mai mică decât el, soarele este periculos. Dacă nu ai de ales, încearcă să  mergi cu el cât mai mult prin zonele cu umbră, îmbracă-l cu un tricou anti-UV, pune-i o pălărie şi aplică-i cremă de protectie solara copii.

Ce protecție solară alegi și cum să o folosești

Cele mai eficiente creme pentru a-ți proteja copilul de soare sunt cele care au un factor de protecție mai mare sau egal cu 50. Când este foarte cald sau chiar caniculă, razele solare pot provoca rapid arsuri solare. Este indicat să aplici un strat subțire de cremă pe pielea copilului și să nu îl întinzi până la absorbția completă. Aplicarea cremei sau loţiunii de protecție solară trebuie făcută la fiecare două ore și imediat după ce copilul iese din apă, dacă sunteţi în vacanţă la mare sau mergi cu el la piscină. Produsele de protecție solară își pierd eficacitatea de la un an la altul, așa că nu utiliza produsul care ţi-a rămas de vara trecută.

Ce faci în caz de insolaţie?

Insolația și deshidratarea reprezintă alte probleme care pot apărea din cauza unei expuneri prelungite la soare. Cei mici sunt sensibili, aşa că asigură-te că atunci când se joacă în aer liber, vara, beau apă în mod regulat şi nu lăsa niciodată copilul prea mult într-un loc în care nu e deloc umbră. Chiar şi aşa, copilul trebuie să poarte şapcă sau pălărie de soare, tricou anti-UV, cremă de protecţie solară şi ochelari de soare cu lentila polarizată. În cazul în care după o zi petrecută la exterior, cel mic nu se simte bine, ia în considerare posibilitatea de a fi făcut insolaţie. Simptomele includ: febră, amețeală, stări de greaţă şi vomă, diaree, temperatură ridicată la nivelul pielii.

Dacă copilul prezintă oricare dintre aceste simptome, pune-l să se odihnească într-un loc răcoros și dă-i să bea cantități mici de apă în mod frecvent. În caz de febră, ar trebui să consulţi farmacistul sau medicul, care îţi vor recomanda medicamentele potrivite.

Distribuie articolul: