Japonia este una dintre țările cu cea mai lungă durată de viață din lume. Țara este un reper pentru integrarea cu natura și sustenabilitatea pentru lume, a reușit să îmbine tradiția și modernitatea și să fie în frunte în multe domenii. De fapt, Japonia a fost întotdeauna cunoscută pentru inovațiile sale, iar companiile japoneze sunt printre cele mai competitive din lume. Locuitorii săi sunt respectuoși, ospitalieri, perfecționiști și grijulii.

Din aceste motive și din multe alte motive, cultura japoneză, cu modurile sale de viață, valorile și obiceiurile sale, este în centrul atenției și protagonista a nenumărate titluri și eseuri.

Pe baza unuia dintre textele de referință, „25 de obiceiuri japoneze pentru a trăi mai bine”, de Masaki Ishiguro, urmăm calea perfecționării constante, a atenției la detalii, a pasiunii, a căutării calității și a frumuseții… O selecție de zece căi care au condus societatea japoneză să fie una dintre cele mai avansate de pe planetă și pe care o putem aplica în propriile noastre vieți.

1. Să ai un scop
În Japonia există un sat, pe insula Okinawa, care are cel mai mare număr de centenari de pe planetă. Potrivit cercetărilor, dieta și genetica explică această longevitate, dar există un al treilea factor fundamental: ikigai. „Ikigai este motivul pentru care ne trezim în fiecare zi”, explică localnicii din zonă, referindu-se la „ceea ce face ca viața să merite trăită și să aibă sens”.

Ikigai se concentrează pe lucrurile mărunte, la care ești bun, îți aduc satisfacție și au un impact pozitiv asupra celorlalți. Pentru bucătarul Jiro Ono, de exemplu, ikigaiul său este să facă sushiul perfect și să îmbunătățească experiența clienților săi. În timp ce pentru mărci precum Nissan, ikigaiul lor a fost întotdeauna să inoveze pentru a îmbogăți viața oamenilor. Și tu? Care este ikigaiul tău?

2. Îmbunătățiți-vă în fiecare zi
Din japonezul kai (schimbare) și zen (bun), Kaizen se traduce prin căutarea îmbunătățirii continue. La început a fost folosit în lumea afacerilor, dar succesul său a făcut ca astăzi să fie aplicat practic în toate aspectele vieții. Abordarea este simplă: nu intenționați să faceți schimbări drastice, împărțiți calea în etape sau sarcini mici și deveniți puțin mai buni în fiecare zi. Poate că nu pare mult, dar dacă japonezii au reușit să devină o putere mondială după al Doilea Război Mondial urmând această metodă, imaginează-ți transformarea pe care o poate aduce ție și celor din jurul tău filosofia Kaizen.

3. Profită de resurse
Japonezii cred cu tărie că utilizarea eficientă a activelor corporale și necorporale este esențială pentru atingerea obiectivelor. Prin urmare, este vital să prețuiești ceea ce ai, să ai grijă de bunurile tale, să faci o utilizare rațională și să nu irosești nimic. La strigătul lui Mottainai! (ce risipă!), se aude pe cineva deplângând o masă care a fost irosită, ceva ce fusese făcut cu un scop și nefolosit, sau un spațiu care nu a fost umplut eficient. Tot înainte de pierderea timpului sau risipa de talent, energie și resurse.

4. Ai grijă de energia ta
În lumea orientală conceptul de energie este esențial. Este ceea ce ne mișcă și ne influențează starea de spirit, sănătatea fizică și psihică. Din acest motiv, japonezii se ocupă de proiectarea spațiilor pentru a transmite senzații de armonie. Aceasta este baza Feng Shui-ului și psihologia spațiului, discipline care pledează pentru a avea o casă cu energie bună, dar și biroul sau mașina, întrucât sunt spații în care petrecem mult timp.

Japonezii sunt experți în acest domeniu. În estetica și designul său ideal, predomină mediile confortabile, calme, cu o notă de eleganță. Minimalismul și conceptul „mai puțin este mai mult” sunt cheia. În cazul tău, te-ai oprit să te gândești ce mediu te favorizează? Alegând materialele, stilul, formele, iluminatul, proporțiile sau culorile care te înconjoară, te poți simți mai energic, calm, animat, concentrat sau vital și, evident, alegerile proaste îți vor reduce starea de spirit sau starea de bine.

5. Ai grijă de detalii
Locuitorii țării soarelui răsare sunt meticuloși și orientați spre detalii și pun grijă, dragoste și voință în tot ceea ce fac. Origami, cu faimoasele sale macarale de hârtie, ikebana sau arta aranjamentului floral, dulciurile tipice wagashi sau tâmplăria tradițională kumiko sunt exemple în acest sens. Dar dincolo de operele de artă incredibil de frumoase care stârnesc uimire și uimire, s-a demonstrat că acordarea de importanță lucrurilor mărunte ne îmbunătățește sănătatea creierului și transmite un mesaj pozitiv care ne transformă relațiile și ne conduce către obiective mărețe.

6. Căutați întotdeauna calitatea
Știai că în Japonia nu lași bacșiș? În spatele acestei curiozități se ascunde un concept adânc înrădăcinat în țara japoneză, omotenashi, o combinație de ospitalitate, armonie și serviciu. Cetăţenii săi sunt guvernaţi de cele mai înalte standarde de calitate atunci când vine vorba de furnizarea unui serviciu. Dar o fac pentru că le plac lucrurile bine făcute și caută să mulțumească, fără să aștepte nimic în schimb.

Se pare chiar că aparatele îi urmează pe omotenashi: taxiurile lor, cu deschidere automată a ușilor, sau celebrele lor toalete inteligente, care oferă tot felul de confort. De asemenea, producătorii de vehicule, cum ar fi Nissan, își folosesc resursele și cunoștințele pentru a-i face pe șoferi să se simtă în largul lor.

7. Căutați și găsiți frumusețea în toate
Wabi-sabi și Iki sunt două valori fundamentale ale esteticii japoneze. Primul reprezintă imperfectul, impermanentul, incompletul și subliniază simplitatea și sobrietatea. Al doilea se referă la frumusețea eleganței și a rafinamentului subtil.

8. Respectă fiecare ciclu
Expresia japoneză shoganai ne învață să acceptăm ceea ce este în afara controlului nostru. Acceptarea înseamnă respectarea ciclurilor, a celor bune și a celor rele, a lăsa lucrurile să curgă pentru a vă pune toată energia în ceea ce poate fi îmbunătățit și schimbat. În spatele acestui gând se află o gândire practică și plină de înțelepciune. Nu pierdem timpul și ne punem tot potențialul în lucruri pe care le putem schimba, nu numai că eliminăm frustrarea și suferința, dar prosperăm și stârnim idei și soluții care altfel nu ar vedea niciodată lumina zilei. Poate de aceea Japonia a fost și este întotdeauna o țară cunoscută pentru inovațiile sale.

9. Ai contact cu natura
Integrarea lumii naturale în viața japonezilor și empatia lor față de animale, plante și alte ființe vii pot fi resimțite în viața lor de zi cu zi, în designul caselor și mașinilor lor, în efortul lor de a recicla sau de a mulțumi pentru mâncare. … Celebră este sensibilitatea sa deosebită față de schimbarea anotimpurilor sau kisetsu, care nu sunt doar un concept meteorologic, ci și ceva profund cultural. Sau shinrin yoku sau „scăldarea în pădure”, o practică din ce în ce mai răspândită în țara noastră care constă în a vizita o pădure și a te bucura de ea cu toate cele cinci simțuri, pentru a obține beneficii pentru sănătatea psihică și fizică.

10. Trăiește cu pasiune
Filosoful german Friedrich Hegel spunea că „nimic mare nu s-a făcut în lume fără o mare pasiune”. Pasiunea este unul dintre cele mai intense și mai stimulatoare sentimente pe care le putem experimenta. Când o persoană își descoperă pasiunile, găsește o motivație pentru a crește și a excela, iar această dorință de a fi mai bun în fiecare zi o va împinge să iasă în evidență în domeniul său.

Distribuie articolul: