Metodele de contracepție previn o sarcină și îi permit femeii să aleagă momentul oportun pentru a face un copil. Acestea previn sarcinile, reduc numărul avorturilor, iar unele dintre ele protejează de bolile sexual transmisibile. Astăzi aflăm când trebuie administrate și când încep să fie eficace, în funcție de tipul acestora, potrivit gyneco.md.

Utilizarea contraceptivelor orale combinate, contraceptivelor combinate injectabile, plasturelui contraceptiv combinat și a inelului vaginal contraceptiv:

  • Dacă femeia începe utilizarea în primele 5 zile de menstruație, nu este necesară o metodă suplimentară de protecție.
  • Dacă au trecut mai mult de 5 zile de la începerea menstruaţiei atunci va avea nevoie de o metodă suplimentară de protecție în primele 7 zile de utilizare.

Utilizarea pilulelor numai cu progestogen:

  • Dacă femeia începe utilizarea în primele 5 zile de menstruaţie, nu este necesară o metodă suplimentară de protecție.
  • Dacă au trecut mai mult de 5 zile de la începerea menstruaţiei, atunci ea va avea nevoie de o metodă suplimentară de protecție în primele 2 zile de utilizare a pilulelor.

Utilizarea contraceptivelor injectabile cu progesteron și a implantelor:

  • Dacă femeia începe utilizarea în primele 7 zile de menstruaţie, nu este necesară o metodă suplimentară de protecție.
  • Dacă au trecut mai mult de 7 zile de la începerea menstruaţiei, atunci ea va avea nevoie de o metodă suplimentară de protecție în primele 7 zile de utilizare.

Utilizarea dispozitivului intrauterin (DIU, steriletul) cu Cupru:

  • Steriletul se poate însera în orice zi a ciclului menstrual atât timp cât se știe cu un grad rezonabil de certitudine că ea nu este însărcinată, DIU va oferi protecția imediat ce acesta va fi inserat.

Utilizarea DIU cu Levonorgestrel:

  • Dacă femeia începe utilizarea în primele 7 zile de menstruaţie, nu este necesară o metodă suplimentară de protecție.
  • Dacă au trecut mai mult de 7 zile de la începerea menstruaţiei, atunci ea va avea nevoie de o metodă suplimentară de protecție în primele 7 zile după inserție.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație UNFPA Moldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Sursa: Instagram / gyneco.md