Spre deosebire de alte plante, de la urzici se folosește absolut totul: flori, frunze, tulpină, rădăcină, fiecare cu proprietăți și utilizări diferite. Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate din grădini, păduri, izlazuri, prin tufișuri sau pe lângă șanțuri.

Urzicile și importanța lor terapeutică primăvara.

Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare, în diferite mâncăruri, sau în stare uscată, în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.

Beneficiile urzicilor sunt uriașe, iar pe lângă acest aspect sunt și foarte gustoase dacă sunt bine gătite. În plus, sunt un aliment ideal în diete și posturi.

Urzicile conțin și antioxidanți și lecitina, care ajută în combaterea stresului, oboselii, dar și diverselor boli.

Beneficiile urzicilor

  • Detoxifiere – urzicile ne ajută să eliminăm toxinele din organism dar și din rinichi pentru că stimulează sistemul limfatic.
  • Activitate anti-inflamatorie – sunt eficiente în cazul artritei și durerilor musculare cronice. Ceaiul de urzică ajută în cazul persoanelor diagnosticate cu gută.
  • Rinichii și vezica biliară – urzicile conțin o substanță diuretică, astfel că poate ajuta la descompunerea pietrelor din rinichi și vezica biliară. Mai mult, au rol în prevenirea infecțiilor urinare și a excesului de retenție de lichide.
  • Circulație – urzicile conțin vitamina C și fier, astfel că stimulează producția de celule roșii din sânge. Ajută la absorbția fierului în intestin, care este o componentă esențială a hemoglobinei.
  • Menstruația – urzicile pot calma crampele și balonarea care apar în timpul menstruației și chiar pot reduce fluxul de sânge datorită capacității sale astringente.
  • Sarcina – ceaiul de urzică este adesea recomandat femeilor însărcinate deoarece contribuie la stimularea producției de lapte.

Rețetă cu urzici

Ingrediente: 6 grămezi urzici; 1 lingură făină; 3 căței usturoi; 1 ceapă mare;

Mod de preparare: Spală bine urzicile, folosind niște mănuși, pentru a evita înțepăturile lor. După ce le-ai curățat de orice urme de impurități, opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare.

Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi. Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt, fie cu ajutorul unui cuțit, fie cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie.

Păstrează o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă. Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat. Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile. Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea de fund. Este gata când compoziția se îngroașă.

Servește mâncarea de urzici caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui.

Distribuie articolul: