Nevoia frecventă de a urina survine nu numai după ce consumăm multe lichide, ci poate fi pusă şi pe seama unor probleme de sănătate. 

Organismul elimină, în medie, 1-2 litri de urină, zilnic. Nevoia de a merge la toaletă are loc atunci când în vezică se acumulează circa 300 ml de lichid. Este normal să mergi la toaletă de 6 ori pe zi şi o dată pe noapte. Dacă te duci mai des, s-ar putea să ai o problemă.

Nevoia vezicii de a se goli des poate să indice o disfuncţie a aparatului urinar sau o altă maladie. Mergi la medic dacă simţi nevoia de a urina mai mult de 8 ori pe zi şi de mai mult de 8 ori noaptea, şi ai, de asemenea, dificultatea în a reţine urina.

Îmbătrânirea

În mod natural, atât la bărbaţi cât şi la femei, vezica pierde, cu vârsta, capacitatea naturală de a reţine urina mult timp. Acest lucru este pus pe seama faptului că muşchii sfincterului îşi pierd tonusul.

Diabetul

Diabeticii care nu au fost diagnosticaţi sau cei a căror glicemie nu este ţinută sub control resimt mai des nevoia de a merge la toaletă. Asta pentru că beau des, din cauza unei senzaţii intense de sete, indusă de concentraţia prea mare de zahăr.

Infecţiile urinare

Cauzate de bacterii, infecţia urinară antrenează o inflamaţie şi o iritaţie a peretelui vezicii, ceea ce duce la senzaţia urgentă de golire. În plus, infecţia urinară poate fi acompaniată de durere, de senzaţie de usturime la micţionare, de sânge în urină şi mai rar, de febră.

Bolile cu transmitere sexuală  

Gonoreea, infecţia cu chlamydia şi herpesul sunt câteva dintre bolile care provoacă inflamaţie a mucoasei vezicii. În afară de nevoia urgentă de a merge la toaletă, simptomele mai cuprind senzaţia de usturime la urinare, mâncărimi şi sânge în urină.

Cistita interstiţială

Boală de cauză necunoscută, cistită interstiţială se manifestă prin dureri în dreptul vezicii urinare, care sunt uşurate prin eliminarea urinei. Această afecţiune necesită un tratament complex, pe perioade îndelungate.

Evită cafeaua şi alcoolul

Dacă bei exagerat de multă apă, trebuie să te aştepţi să te duci mai des la toaletă. De asemenea, cafeaua şi ceaiul consumate în cantitate mare (mai mult de 5 ceşti pe zi) au efect diuretic şi iritant. Alcoolul, berea în special, are efect diuretic, la fel ca şi infuziile pentru detoxificare.

Ce este vezica urinară

Situată în bazin, vezica urinară este un organ în formă de sac. Urina ajunge prin uretre, canalele care leagă vezica de rinichi. În timpul micţiunii, vezica se contractă, sfincterul situat între vezică şi uretră se deschide şi uretra se dilată, pentru a lăsa lichidul să treacă.

sursa

Distribuie articolul: