Intervenție chirurgicală complicată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Unui bebeluș de numai o zi i s-a înlăturat teratomul sacrococcigeal gigant, cu care se născuse. Micul pacient s-a născut la termen, prin operație cezariană și cântărea 3600 grame, dintre care doar 632 grame fiind masa tumorii.

S-a efectuat intervenția chirurgicală – înlăturarea totală a tumorii. Intervenția chirurgicală a fost complicată datorită dimensiunilor mari ale tumorii, cu comprimarea organelor bazinului și concreșterea în bazinul mic, informează pe contul său oficial instituția medicală „Institutul Mamei și Copilului”.

chirurg 3

Intervenția a fost efectuată de către elevii doctorului Eva Gudumac, sub supravegherea personală a doamnei academician și a durat aproape cinci ore. Tumora a fost foarte vascularizată, cu risc sporit de hemoragie și a fost nevoie de preparate de sânge. La moment starea copilului este stabilă, respiră desinestătător, urmează tratament post-operator în Secția Reanimare chirurgicală și terapie intensivă a Institutului Mamei și Copilului.

chirurg 5Din Echipa chirurgicală au făcut parte:
Aliona Pisarenco – șeful secției Chirurgie nou-născuți a IMC
Ina Revenco – chirurg pediatru
Doina Haidarlî – chirurg pediatru
Angela Maniuc – doctor anesteziolog
Larisa Litiuc – asistentă de operație
Lucia Romanciuc – asistentă de operație

„În ultima perioadă observăm creșterea incidenței tumorilor congenitale la nou-născuți. În astfel de cazuri diagnosticul este stabilit intrauterin, iar gravida este supravegheată la Institutul Mamei și Copilului. Chirurgii noștri, de comun cu obstetricienii institutului, determină conduita nașterii, influențând rezultatul post-operator”, se mai spune în comunicat.

Îi dorim micului campion sănătate și forțe să crească mare!

Foto: Institutul Mamei și Copilului