Implantul contraceptiv, una dintre cele mai eficiente metode moderne de contracepție, este disponibil pentru al doilea an consecutiv femeilor din Republica Moldova. Cu o eficiență de peste 99% în prevenirea sarcinilor neplanificate, acest dispozitiv este oferit gratuit persoanelor din 12 categorii de populație, prin intermediul medicului de familie din sector sau localitate, scrie Suntparinte.md.

În luna mai 2024, Ina C., în vârstă de 39 de ani, dintr-o suburbie a mun. Chișinău, a devenit una dintre femeile care utilizează această metodă. După ce s-a născut cel de-al cincilea copil, ea a decis, împreună cu soțul, să apeleze la o metodă de contracepție eficientă și de lungă durată, pentru a preveni o ulterioară sarcină. Inițial, medicul obstetrician-ginecolog i-a povestit despre metodele contraceptive disponibile în R. Moldova, au discutat împreună care dintre metode ar fi cea mai potrivită și, în cele din urmă, au ales implantul contraceptiv – două baghete mici şi flexibile, din plastic, de mărimea unui chibrit, care sunt inserate sub piele, în partea superioară a braţului.

„Procedura a fost simplă, rapidă și nedureroasă, datorită anesteziei locale. Nu am avut febră sau reacții adverse. Doar în acea zi m-a durut un pic zona brațului. Atât. Nu e vizibil, de parcă nici nu-l am. Până acum, mă confruntam cu ciclu menstrual neregulat. Din luna mai, după inserția implantului, nu mai există asemenea probleme. Când va fi nevoie să aleg din nou metoda de contracepție, tot implantul îl voi alege. Și cumetrei mele i-am recomandat să meargă la medic și să-l solicite”, povestește Ina C.

Implantul contraceptiv conține doar un singur tip de hormon (progestogen) și poate fi folosit de un număr mare de femei, inclusiv care alăptează sau nu pot utiliza metode cu estrogen. Odată inserat, implantul este eficient pentru o perioadă de la 3 la 5 ani și nu necesită administrare zilnică sau vizite adiționale la medic.

Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, implantul contraceptiv a fost înregistrat în Republica Moldova în iulie 2020. Deja de doi ani, acesta se regăsește în lista metodelor de contracepție asigurate gratuit din bugetul de stat pentru 12 grupuri vulnerabile de populație, susține Victoria Ciubotaru, medic obstetrician-ginecolog în cadrul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală și Coordonatoarea Programului Național privind Sănătatea și Drepturile Sexuale și Reproductive.

În anul 2023, pentru femeile din cele 12 grupuri vulnerabile, au fost procurate 100 de implanturi („Levoplant”). Anul acesta, în urma analizei necesităților și preferințelor femeilor, au fost procurate peste 400 de implanturi.

Bazându-se pe criteriile de eligibilitate, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății, medicul analizează inițial dacă femeii îi este potrivită metoda de contracepție, în funcție de starea ei de sănătate. Dacă femeia face parte din cele 12 categorii de populație, ea va primi gratuit implantul, precum și asistența medicală necesară pentru inserarea/extragerea acestuia.

În prezent, implantul contraceptiv poate fi obținut gratuit în cele 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor, în cabinetele de sănătate a reproducerii, precum și în instituțiile medico-sanitare de asistență medicală primară.

„Pe parcursul a doi ani, circa 300 de medici obstetricieni-ginecologi din toată țara, inclusiv din stânga Nistrului, au fost instruiți în consilierea în contracepție și modul de utilizare (inserare și extragere) a implantului contraceptiv”, a menționat Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog și directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive.

„Femeile care nu fac parte din cele 12 categorii de populație îl pot procura în farmacie sau comanda de la unii furnizori, dacă nu este disponibil în farmacii în acel moment. Ulterior, pot merge cu el la medicul ginecolog din localitate/sector. După ultima revizuire a tarifelor pentru serviciile medico-sanitare, costul de inserție a unui implant este similar costului de inserție a unui sterilet – puțin peste 200 de lei”, a precizat Victoria Ciubotaru.

În R. Moldova, accesul la contracepție rămâne a fi o necesitate nesatisfăcută pentru multe persoane. Conform rezultatelor Studiului „Generații și Gen 2020”, din totalul femeilor de vârstă reproductivă (15-49 de ani), circa 17% au necesitatea nesatisfăcută de contracepție, fiind de circa două ori mai mare în mediul rural (20,2%), comparativ cu cel urban (11,9%).

Din spusele personalului medical, pentru a preveni o sarcină neplanificată, unele femei din grupurile vulnerabile mai recurg la metode „din popor”, cum ar fi oțetul, sucul de lămâie, infuzia de pelin, extrem de periculoase pentru sănătatea reproductivă. În fiecare an, pe data de 26 septembrie, este celebrată Ziua Mondială a Contracepției. Nu există o metodă rea sau bună, există metodă eligibilă persoanei – care i se potrivește, în funcție de starea de sănătate, preferințe și necesități.

Distribuie articolul: