O veste bună pentru Republica Moldova! Concours Mondial de Bruxelles a împărtășit rezultatele Sesiunii sale de vin roșu și alb din 2022. În perioada 19-21 mai, cea mai prestigioasă competiție din lume a adunat experți din industria vinului internațional pentru a degusta peste 7.300 de articole din aproape 40 de țări din întreaga lume. Printre țările câștigătoare se află și Republica Moldova. 

Printre câștigători se numără vinuri de pe șase continente, inclusiv toate țările producătoare de vin consacrate de pe tot globul, dar și locații excepționale precum China, Peru și chiar Kazahstan.

Iată care sunt țările câștigătoare: 

Vinul alb cu cel mai mare punctaj la concursul din acest an este Mar de Frades Finca Valiñas 2017 – un Albariño din Rias Baixas, Spania. Cel mai bun vin roșu provine din Moldova – Fautor Negre 2017 este un cupaj din soiurile autohtone Feteasca Neagră și Rara Neagră.

Franța a adunat cel mai mare număr de medalii (445), în special pentru vinurile din Bordeaux și Languedoc-Roussillon. Spania este pe locul al doilea în clasament, cu 433 de medalii, predominant pentru participanții din Castilla y Leon și Rioja. Țara gazdă Italia este a treia cu 351 de medalii. Cele mai premiate regiuni ale Italiei sunt Sicilia, Toscana și Puglia. Portugalia ocupă locul patru cu 296 de medalii, urmată de China cu 141.

Bordeaux, Castilla y Leon și Rioja sunt regiunile care au strâns cele mai multe premii pentru vinurile roșii. Principalele regiuni din categoria vinurilor albe sunt Moravia, Castilla y Leon și Languedoc-Roussillon .

Cave Boléro Cornalin 2018 din Elveția a obținut cel mai mare punctaj la categoria vin bio. Cele mai multe medalii pentru vinurile ecologice au fost acordate vinurilor din China.

Cu 17 distincții, Spania este țara cu cel mai mare număr de mari medalii de aur, aproape jumătate din ele pentru vinuri din Rioja.

În Europa de Est , Moldova este lider cu 53 de premii, urmată de Cehia (43), Bulgaria (38) și România (36). Un total de 12 țări est-europene au fost medaliate la concursul din acest an, confirmând calitatea din ce în ce mai mare a vinurilor din această parte a lumii. De altfel, un sfert din premiile pentru vinul alb din ediția din acest an au fost acordate înregistrărilor din Europa de Est.

În ceea ce privește prețul , marile medalii de aur au fost acordate în medie vinurilor din categoria de prețuri 12,5 – 35 de euro ex-pivniță. Medaliații cu aur aveau de obicei prețuri între 5 și 12,5 euro. Un studiu intern al Concours Mondial de Bruxelles arată că o medalie din competiție ar putea crește vânzările cu până la 30 %.

Toate vinurile au fost degustate de grupurile de experți din industrie, organizate cu grijă, de Concours Mondial de Bruxelles, reprezentând 45 de naționalități. Procesul riguros de evaluare se bazează pe un model conceput de OIV și Uniunea Internațională a Oenologilor. O medalie se acordă la mai puțin de 30% din vinurile înscrise.

Următoarea Sesiune Alb-Roșu a Concours Mondial de Bruxelles va avea loc în perioada 12-14 mai 2023 în Istria, Croația , unde competiția își va sărbători cea de-a 30 – a ediție.

Toate rezultatele concursului le găsiți aici! 

Sursa: concoursmondial.com