Stanislav Paniuta are 24 de ani, s-a născut și locuiește în Dnepropetrovsk, Ucraina. A absolvit Universitatea Transportului Feroviar din localitate, facultatea economie și management. După absolvire făcea munci la înălțime. Astăzi nu mai lucrează în domeniu, vrea să se reprofileze. Asta nu e nici pe departe partea cea mai interesantă despre Stanislav. Am aflat despre pasiunea lui pentru înălțime și curajul de a o sfida după ce l-am văzut „plimbându-se” pe o bandă întinsă între două baloane cu aer cald. El practică slacklining, un gen de sport care presupune gimnastică, echilibristică și multă adrenalină. 

Totul a început acum șase ani. Fiind obișnuit cu înălțimile la muncă, și-a zis să încerce și slacklining.

„La început, urcam la înălțimi mici, apoi am încercat „highline”, asta însemnând că banda se întinde la mare înălțime. Câte puțin, câte puțin, îmi reușea. Întotdeauna am fost atras de înălțimi, iar procesul de mers pe bandă îmi aduce o imensă plăcere. Nu este echilibristică de circ, așa că toți care practică o asemenea activitate o deprind de sine stătător. Ca gen de sport, în Ucraina, e încă în plin proces de dezvoltare.  În perioada în care eu am început să mă ocup, în Dnepropetrovsk erau foarte puțini slackliner-i.”

13173889_1000532633398908_7168797419630923078_n

Slackliner este omul care balansează pe banda întinsă între două puncte. Slacklining-ul este, mai mult sau mai puțin, un antrenament de echilibristică ce a fost adus de către niște oameni foarte talentați la nivel de artă. Este practic un sistem ce folosește o bandă, din poliester sau nylon, întinsă și prinsă în niște chingi, pe care se practică numere de echilibristică. Deși mersul pe sfoară este practicat de mii de ani, originile slacklining-ului modern pornesc de la niște alpiniști, Adam Grosowsky si Jeff Ellington, in jurul anului 1979. Există mai multe stiluri de slacklining: urbanlinig, trickling, waterlining, highlining, windlinig, freestyle slacklining. Există chiar și slackline yoga, pentru cei care vor să combine relaxarea și întinderile cu un strop de senzații tari, aflăm de pe juggler.ro.

15283989_1192419467543556_7047367878115531792_n

Cea mai mare înălțime la care a ajuns banda lui Stanislav rămâne a fi în cerul liber, deasupra orașului Uman, Ucraina. „S-a plimbat” la 660 metri, între două baloane cu aer cald.

„Am mai întins banda între două clădiri la 88 metri înălțime și între stânci la 120 metri.”

Și dacă vă impresionează tot ce vedeți în imagini și tot ce citiți, atunci sigur o să vă placă filmul „The Walk” . Pelicula spune povestea acrobatului francez Philippe Petit, care pe 7 august 1974 a traversat la mare înălțime distanța dintre cele două turnuri World Trade Center din New York. Performanța a fost una spectaculoasă, căci acrobatul nu a fost asigurat în vreun fel, el bazându-se doar pe capacitatea sa de a-şi menţine echilibrul la ameţitoarea înălţime de 420 de metri. 

page

Și atunci apare întrebarea: oare Stanislav va renunța vreodată la echipamentul de siguranță? 

„Da, am văzut filmul, este o poveste extraordinară. Dar eu deocamdată nu tind la asemenea performanțe. Am doar dorința de a înregistra noi recorduri la capitolul înălțime și lungime, însă cu folosirea sistemului de siguranță. Liniile complicate le parcurg doar așa.”15355664_1192419464210223_59980582485592536_n

Cele mai exotice locuri în care și-a întins banda Stanislav sunt stâncile Ai-Petri din Crimeea, un pod neterminat din Kiev și desigur, cerul liber. La început de iunie, curent, el a înregistrat un record personal, dar și al Ucrainei la Festivalul Baloanelor cu Aer Cald din Uman atunci când a mers pe bandă, la 660 metri înălțime, fiind ajutat de piloții Serghei Skalko și Iurii Beidikom care au menținut cu mare măiestrie baloanele la același nivel. Vă întrebați dacă e periculoasă toată socoteala?

„Nu, nu e periculos. Sunt foarte atent la sistemul de siguranță și nu practic acest hobby pe vremea rea. Chiar și familia mea s-a obișnuit. Știe că nu o să mă pierd și că totul va bine.”

Acum vă lăsăm să îl urmăriți în acțiune. Dacă inima e slabă, ignorați filmulețul de mai jos!