Un nou studiu a descoperit că mersul pe jos poate ameliora durerile de genunchi pentru persoanele cu osteoartrită. Această afecțiune este cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevărată problemă de sănătate publică. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55-75 ani. Până la vârsta de 55 ani (la menopauză) boala are o incidenţă egală pe sexe, după această vârstă este de două ori mai frecventă la femei, cu excepţia localizării de la şold, singura considerată mai frecventă la bărbaţi.

Ca formă de exercițiu, mersul pe jos a fost promovat în mod tradițional ca fiind benefic pentru inimă. În ultimul timp, a fost asociat și cu lupta împotriva depresiei și a tulburărilor cognitive. Noul studiu, publicat de Wiley Online Library, sugerează că mersul pe jos ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea disconfortului articular.

„La persoanele cu vârsta peste 50 de ani cu osteoartrită a genunchiului, mersul pe jos în calitate de exerciții fizice a fost asociat cu o dezvoltare mai mică a durerii frecvente la genunchi”, au scris autorii. „Aceste constatări susțin că mersul pe jos pentru exerciții fizice ar trebui încurajat pentru persoanele cu osteoartrită a genunchilor.”

Studiul a început în 2004, analizând peste 1.000 de persoane de peste 50 de ani care aveau osteoartrită la genunchi, cel mai frecvent tip din țară. Participanții au raportat cât de mult au făcut mișcare, simptomele osteoartritei și nivelul durerii. După patru ani, mai mult de o treime, sau 37%, care nu au mers pentru exerciții fizice au experimentat dureri frecvente; doar 26% dintre cei care au mers au experimentat aceeași durere.

Artrita este inflamația articulațiilor. Osteoartrita, numită uneori „artrita de uzură”, este cea mai comună formă a acesteia. Este asociată cu o deteriorare a cartilajului în articulații și poate apărea în aproape orice articulație. Apare de obicei în articulațiile care suportă greutăți, inclusiv șoldurile, genunchii și coloana vertebrală. De asemenea, afectează degetele de la mâini, degetul mare, gâtul.

„Toată lumea caută mereu un medicament. Acest lucru evidențiază importanța și probabilitatea ca intervențiile pentru osteoartrită să fie ceva diferit, inclusiv exerciții vechi, bune”, a declarat Grace Hsiao-Wei Lo, doctor și profesor asistent la Colegiul de Medicină Baylor din Houston și autorul principal al studiului, în The New York Times.

Exercițiile fizice construiesc masa musculară și întăresc ligamentele din jurul articulațiilor afectate de osteoartrită. Cercetarea studiului sugerează că exercițiile fizice ar putea ajuta la gestionarea osteoartritei în alte articulații, cum ar fi cele de la șolduri, mâini și picioare.

Și, spre deosebire de a te înscrie la o sală de fitnes, mersul pe jos este gratuit – și ceva ce majoritatea oamenilor pot face aproape oriunde și oricând.

Distribuie articolul: