Potrivit oamenilor de știință, apa de la robinet este de mii de ori mai bună pentru mediu decât apa îmbuteliată. De fapt, este nevoie de trei ori mai multă apă pentru a produce o sticlă de plastic pe cât o poate ține. Cercetarea s-a axat locuitorii din Barcelona, ​​Spania, care găzduiește aproximativ 1,35 milioane de oameni – dintre care aproape 60% consumă apă îmbuteliată cel puțin o dată, scrie AGORA cu citare Euronews.com.

Au folosit ceva numit „evaluarea ciclului de viață” care estimează impactul asupra mediului al unui articol de plastic pe întreaga sa durată de viață. Aceasta include extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea.

Numai în SUA producția de sticle de apă necesită 1,5 milioane de barili de petrol în fiecare an – mai mult decât ar fi necesară pentru alimentarea a 100.000 de case. Și asta fără costul combustibilului fosil sau al emisiilor legate de transportul lor la magazine.

Studiul ISGlobal a constatat că, dacă fiecare locuitor din Barcelona ar trece la apa îmbuteliată, extragerea materiilor prime ar costa mai mult de 70 de milioane de euro și ar duce la pierderea a 1,43 de specii de animale în fiecare an.

Acest lucru ar avea un impact de 1.400 de ori mai mare asupra ecosistemelor și un cost de mediu de resurse de 3.500 de ori mai mare decât dacă întregul oraș ar bea apă de la robinet.

Există riscuri pentru sănătatea apei de la robinet?

Utilizarea apei îmbuteliate a crescut în ultimii ani, în mare parte datorită unor factori precum gustul, mirosul, campaniile de marketing și lipsa de încredere în calitatea apei de la robinet.

Cercetătoarea ISGlobal, Cristina Villaneuva, spune că în ultimii ani s-au înregistrat îmbunătățiri substanțiale ale calității apei de la robinet în Barcelona.

„Cu toate acestea, îmbunătățirea considerabilă nu a fost reflectată de o creștere a consumului de apă de la robinet, ceea ce sugerează că consumul de apă ar putea fi motivat de alți factori subiectivi, în afară de calitate” menționează cercetătoarea.

Una dintre probleme este prezența percepută a compușilor chimici precum trihalometanii. Într-o mișcare inovatoare, datele despre ciclul de viață al apei îmbuteliate au fost, de asemenea, comparate cu un cadru care este utilizat pentru a măsura starea de sănătate.

Ei au descoperit că orice risc pentru sănătate era mic și adăugarea unui sistem de filtrare internă a redus considerabil acest risc.

„Rezultatele noastre arată că, având în vedere atât efectele asupra mediului, cât și asupra sănătății, apa de la robinet este o opțiune mai bună decât apa îmbuteliată, deoarece apa îmbuteliată generează o gamă mai largă de impacturi”, spune cercetătorul ISGlobal Cathryn Tonne.