Scurgeri de amoniac foarte toxic au fost detectate lân această dimineață la un combinat chimic în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, citate de agenţia DPA.

Dmitro Jîviţki, şeful administraţiei regionale din Sumî, a anunțat despre scurgerea de amoniac într-o postare pe Telegram şi a făcut apel către toţi locuitorii pe o rază de cinci kilometri faţă de combinat să rămână în subsoluri sau apartamente de la parter acolo unde este posibil pentru a evita să intre în contact cu substanţa chimică.

Gazul cu miros puternic este mai uşor decât aerul. Jîviţki nu a spus ce anume a provocat scurgerea de la combinatul Sumîkhimprom. O evaluare independentă la faţa locului nu a fost posibilă.

Urmare a bombardamentelor rusești, un rezervor cu amoniac, cu capacitatea de 50 de tone, a fost avariat“, a spus Dmitro Zivițki, potrivit The Guardian. El a completat că nu există pericol pentru populația orașului.

În ultimele săptămâni, armata rusă a acuzat Ucraina de pregătirea înscenării unui atac chimic asupra civililor.

Statele occidentale au notat recent un risc tot mai mare că Rusia ar putea folosi arme biologice sau chimice.

Rusia a fost acuzată în mod repetat că a răspândit dezinformări despre presupuse provocări ucrainene pentru a-şi justifica propriile atacuri, aminteşte DPA.

Potrivit specialiștilor, amoniacul este un gaz incolor cu miros caracteristic. El se dizolvă în căile nazale și într-un final e înghițit ajungând în stomac.

Amoniacul este procesat în ficat, rinichi și mușchi, unde este transformat în uree sau glutamină (unul din cei 20 de aminoacizi esentiali.) Ficatul are capacitatea de a transforma în jur de 130 de grame de amoniac în uree în fiecare zi. Principala cale de eliminare a amoniacului din organism este prin urină sub forma de uree; se mai elimină însă și prin respirație între 0,1 si 0,3 ppm.

În concluzie: organismul uman poate face față unei expuneri destul de mare la amoniac. Amoniacul este iritant pentru ochi, sistemul respirator și piele datorită faptului că este alcalin.

Sursa: digi24.ro

Distribuie articolul: