Planeta poate fi mai curată prin implicare civică. Asta au demonstrat 633 de scafandri veniți din toată lumea pentru a curăța apele unei plaje din Florida. Împreună, timp de doar două ore, au colectat aproape 1.500 de kilograme de deșeuri marine. Acțiunea lor a intrat în Guinness Book.

Operaţiunea de curăţare a fost organizată de magazinul pentru scafandri Dixie Divers, alături de grupul de sprijin al conservării marine Project AWARE şi de agenţia de scafandri PADI. Potrivit green-report.ro, acțiunea de curățare se desfășoară în fiecare an sub numele de „Save Deerfield Beach Event”, evenimentul fiind deja la a 15-a ediție.

Grupul a intrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai mare număr de persoane reunite într-un singur loc pentru a realiza simultan o curăţare submarină”, iar activitatea a avut loc în apropiere de pontonul de pescuit Deerfield Beach, din Fort Lauderdale, în sudul Floridei, SUA.

Scafandrii veniți de peste tot din America, dar și din Europa, au colectat în două ore peste 9.000 de bucăți de deşeuri marine. Printre altele, 725 de kilograme de greutăți pentru pescuit și 27 de kilograme de plase.

Vechiul record era deţinut de egipteanul Ahmed Gabr, care reuşise, în 2015, să reunească 614 de scafandri pentru a curăţa o zonă a Mării Roşii din Hurghada, Egipt.

Aproape 80% dintre aceste deşeuri sunt din plastic, căruia îi trebuie 400 de ani pentru a se degrada şi care însumează aproape 150 de milioane de tone de reziduuri aruncate în mare, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: