Un nou-născut a fost abandonat în parcarea unui spital. Bebelușul în vârstă de doar câteva ore a fost găsit pe 5 mai 2023 înfășurată în niște pături și așezat într-o cutie de carton, la câțiva pași de camera de urgență a spitalului din Sesto San Giovanni, din provincia Milano. Atrase de strigătele care veneau din acea cutie lăsată pe trotuar, asistentele maternale au găsit-o și au înregistrat-o pe micuță cu prenumele Amelia și numele de familie Stella.

Angajații spitalului în frunte cu primarul orașului, Roberto Di Stefano, au lansat un apel către mama micuței.

„Vino, contactează-mă fără teamă, pentru că dacă motivul abandonului este legat de probleme financiare, ca primărie am pregătit numeroase forme de sprijin economic. Dacă motivele abandonului sunt legate de problemele financiare, instituțiile se angajează să sprijine mama și copilul.  Suntem aici, vă îndemnăm să vă regândiți fapta, suntem aici pentru a reuni o mamă și o fiică. Apelul meu este unul instituțional, poate ajută în cazul unui motiv de natură financiară, iar dacă cineva crede că nu poate păstra un copil pentru că nu are posibilitatea de a-l întreține, instituțiile au datoria să vă ajute, însă dacă sunt alte motive la mijloc, corect ar fi să-i găsim fetiței o familie capabilă să o crească în cel mai sănătos mod”, se arată în comunicatul semnat de Roberto Di Stefano.

 

Pe lângă Municipalitate, „parohiile și antreprenorii au dorit să pună la dispoziție resurse și structuri prin care să ofere o mână de ajutor, precum o comunitate care se adună în jurul valorilor comune”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Micuța a fost găsită, pe 5 mai 2023, pe trotuarul care duce spre camera de urgență a Spitalului Sesto San Giovanni. După câteva tratamente acolo, ea a fost dusă la Spitalul „Niguarda“ din Milano, unde a stat o jumătate de zi la terapie intensivă.

Primarul a putut vedea imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale spitalului, dar a conchis că „nu se poate identifica femeia care a părăsit-o, aceasta venind pe jos”.

Conform examinărilor medicale, nașterea avusese loc la domiciliu, în aceeași zi în care a fost abandonată. Cert este că din ziua înregistrării la registratura municipiului Sesto San Giovanni, pe 24 mai 2023, mama are la dispoziție 10 zile să ia legătura, din acest motiv contestația trebuie făcută în termenul respectiv.

„În această dimineață am contactat instanța pentru minori, care va implementa procedurile pentru a putea fi dată spre adopție, iar în cea de-a unsprezecea zi o familie va fi pregătită să o primească pe Amelia în interiorul său”, a transmis primarul orașului.

Cazul bebelușului abandonat a marcat opinia publică din Italia, adăugându-se la un lanț de incidente asemănătoare precum cazul Eneei (nou-născutul încredințat instituției Culla per la Vita care aparține de clinica milaneză Eat them) și cel al Noemei, lăsată de mama ei la spitalul din Bergamo, Italia.

Legislația italiană prevede nașterea anonimă și oferă posibilitatea mamelor aflate în dificultate de a nu-și recunoaște copilul. În acest caz, însă, copilul a fost abandonat în afara spitalului, iar asistentele și-au dat seama de prezența acestuia după câteva ore.

„Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că nou-născutul se poate întoarce la mama ei”, a precizat primarul din Sesto Roberto Di Stefano.

Distribuie articolul: