Un cunoscut producător de apă minerală din Republica Moldova nu poate găsi nici astăzi în jur de 80 de frigidere plasate anterior în diverse puncte de comerț.

Un tânăr din Moldova vrea să pună capăt furturilor de frigidere și de produse cu ajutorul rafturilor inteligente.

„Sistemul nostru le permite proprietarilor de frigidere să afle unde se află acestea, dacă funcționează, dacă au fost mutate din loc. Periodic ele dispar, noi le oferim posibilitatea să nu dispară fără urmă”, povestește Serghei Alexei, autorul START-UP-ului „Smart shelf”.

Rafturile la care lucrează echipa din Kazahstan angajată de Serghei sunt dotate cu senzori și sisteme GPS.  

„Acum 8 ani, am început colaborarea cu o rețea de stații PECO din Moldova. Distribuiam țigări la 50 de magazine, iar periodic dispăreau produsele de pe raft. Atunci a apărut ideea de a automatiza acest proces, astfel încât raftul să informeze despre lipsa mărfurilor de pe rafturi.”

Mai bine de 15 ani, Serghei distribuie diverse produse la magazinele din țară. Cu trei ani în urmă a găsit o echipă de tehnicieni în Kazahstan, care i-au promis că vor crea raftul inteligent. Acum se lurează la al șaptelea prototip, iar în luna mai un producător de băuturi răcoritoare de la noi ar putea fi primul deținător al frigiderelor dotate cu rafturi inteligente.

 

„Am montat în acest raft senzori care permit comunicarea cu el. Raftul informează dacă s-au terminat anumite produse, astfel încât distribuitorii sau angajații magazinului intervin cu altele. Acesta este un prototip, l-am adaptat pentru sticlele cu apă. Imaginați-vă că cineva a luat o sticlă, s-a eliberat un loc, iar atunci când raftul va fi gol, angajații magazinului și distribuitorii vor afla despre asta, vor interveni cu noi produse”,explică Serghei.

Specialistul în marketing, Valentin Prijilevschi: „Noi am studiat piața și este într-adevăr o inovație. Așa ceva încă nu este prezent în alte țări, chiar și în Europa, SUA. Sunt câteva teste, soluții la etape incipiente. Noi avem soluția deja gata. Poate ați auzit și de „amazon go” care lcurează fără vânzători. Moldovenii nu stau pe loc, sperăm soluțiile noastre să fie aplicate în companii mari, transfrontaliere. Amazon go nu merge foarte bine, poate soluțiile noastre o să meargă deja. Ei propun un magazin cu rafturi deștepte, fără vânzători, dar era o altă tehnologie, mult mai scumpă.”

Un frigider cu rafturile inteligente gândite de moldoveni, produse de specialiștii din Kazahstan, ar putea costa 400-500 dolari.