Prestigioasa publicație americană The Washington Post, a dedicat un articol moldoveanului Victor Galușca, un tânăr regizor și fotograf. Acesta a descoperit 4000 de fotografii vechi care surprind viața de la țară dintre anii ’50 și ’70. 

Victor Galușca le-a povestit jurnaliștilor americani că a găsit pozele pe vremea în care era student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Tânărul a mers în satul Roșietici din nordul Moldovei, unde a intrat într-o casă părăsită. Aici, acesta a descoperit un număr enorm de negative aruncate la gunoi.

„Am simțit că este ceva unic și incredibil. M-am simțit foarte entuziasmat. Pentru mine a fost un soi de magie”, a spus tânărul pentru The Washington Post.

Fotografiile alb-negru au fost realizate de Zaharia Cușnir, fostul proprietar al casei. Pe vremuri, acesta își câștiga existența făcând poze sătenilor. Fotograful călătorea din sat în sat cu bicicleta și lucra folosind o cameră pentru amatori cu care imortaliza portrete, sărbători, nunți, iar uneori înmormântări. Fotograful s-a stins în anul 1993.

Victor Galușca a creat, împreună cu colegii săi, un site dedicat fotografiilor făcute de Zaharia Cușnir și își dorește să organizeze o expoziție în aer liber, în satele în care Zaharia a făcut pozele.

„Vreau să găsesc aceleași locuri în care Zaharia a fotografiat, să pun fotografiile acolo pentru ca oamenii să poată veni, să se plimbe și să vadă diferențele de timp, în același loc”.

Tânărul a reușit deja să îi găsească pe unii dintre protagoniști și să le facă poze cu fotografiile din trecut.

Sursa: Agora.md