Șeful de secție din cadrul Spitalului Raional din Soroca „A. Prisacari”, a ajuns pe banca acuzaților, după ce procurorii anticorupție au depistat mai multe încălcări pe care acesta le-ar fi comis.

Ca urmare a efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că doctorul, acționând în mod intenționat și din interes material, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, profitând de faptul că în cadrul instituției medico-sanitare publice în care activa, au fost implementate mai multe intervenții chirurgicale costisitoare, efectuate din contul bugetului public, conform procedurii stabilite de Ministerul Sănătății, extorca bani de la pacienți și rudele acestora.

Procurorii au documentat mai multe episoade în care, în schimbul unor sume de aproximativ 15.000 lei, învinuitul susținea față de pacienții ce necesitau intervenții chirurgicale, că poate organiza efectuarea acestora, cu folosirea stocului limitat de endoproteze,  evitând listele de așteptare.

Faptele inculpatului au fost calificate drept corupere pasivă cu extorcare de bunuri, infracțiune prevăzută de art. 324 alin. (2) lit. c) Cod Penal, și primirea unei recompense ilicite pentru efectuarea lucrărilor legate de deservirea populației conform art. 256 alin.(1) Cod penal.

Medicul nu și-a recunoscut vina și a refuzat să depună declarații. La momentul de față în privința acestuia este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar. Dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunilor nominalizate, medicul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10  ani cu amendă în mărime de la 6000 u.c pînă la 8000 u.c. și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Distribuie articolul: