La finalul lunii martie, Filarmonica Națională va găzdui un concert cu denumirea „Omu’ bun și pomu’ copt”, seara care va marca începutul suitei de evenimente de celebrare a zilei de 27 martie 1918, când a fost semnat actul Unirii Basarabiei cu România. 

La evenimentul de lansare, organizatorii au mers în centrul Chișinăului unde au împărțit mere trecătorilor pentru a-i invita la concert.

Proiectul va include mai multe concerte cu participarea artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, care vor interpreta cântecele renașterii naționale, dar nu vor lipsi rockul și muzica simfonică, notează AGORA.

La concert vor fi interpretate melodii ce aduc un omagiu deputaților din Sfatul Țării și patrioților ce au luptat pentru valorile naționale.

„Vom asculta „Basarabia” de Mihai Dolgan, versuri Dumitru Matcovschi. În această primă parte, va fi un omagiu adus deputaților din Sfatul Țării care au semnat Actul Unirii, patrioților noștri care au luptat pentru Renașterea națională, scriitorilor, oamenilor de cultură”, a declarat organizatoarea evenimentului, Ana Lucia Culev.

În concertul de debut al proiectului, vor evolua artiști consacrați în Republica Moldova, precum Vali Boghean, Mircea Rusu, Tatiana Cerga, dar și tineri interpreți printre care Nica Dudca, Ștefănel Albu, Diana Brescan.

Și directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Marian Stârcea, a menționat importanța concertului. „Personal sunt foarte emoționat pentru că are loc un astfel de eveniment dedicat unei date foarte importante în istoria noastră și în cultura noastră. Am mai multe lucrări care țin de România, de Basarabia, de Moldova, eu personal colaborez cu artiștii din România”, a spus compozitorul. La finalul evenimentului de lansare a fost organizat un flashmob, iar tinerii interpreți au cântat melodii naționale.

Concertul găzduit de Filarmonica Națională se va desfășura pe 24 martie în Sala Mare, începând cu ora 19:00

*Autor: Violeta Anușca, stagiară.

SURSA: AGORA