Un medic ginecolog din Bălți a fost condamnat la doi ani de închisoare și alți patru ani de interdicție de muncă în medicină, scrie Sănătate INFO. El e acuzat că a externat o pacientă mult prea devreme după naștere, iar peste câteva zile femeia decedat, dezvoltând un șoc septic. În al doilea caz a fost vorba despre un făt, perfect sănătos, care s-a născut însă asfixiat. Cele două cauze au fost comasate, iar familiile au cerut ca medicul să-și recunoască vina. 

În cele din urmă, medicul nu a putut să demonstreze că cele două morți nu au nicio legătură cu felul în care și-a făcut meseria.

Internată repetat în noaptea dintre ani

Primul caz a avut loc în anul 2012, când o pacientă de doar 24 de ani a venit la Centrul Perinatal Bălți să nască. Avea o înțelegere din timp cu medicul, a născut pe data de 23 decembrie, a fost externată pe 26 decembrie, iar în noaptea dintre ani – pe 31 decembrie a fost internată în stare gravă, cu sepsis. Peste câteva zile a și murit.

Conform materialelor instanței, în ziua în care a fost externată, pacienta a fost diagnosticată cu „involuția uterului și prezența în cavitatea uterului a cheagurilor de sânge și sânge lichid”.

Medicul implicat în dosar s-a apărat, spunând că nu a fost el cel care a externat-o, ci alt medic din secție, iar el nu ar fi avut niciun cuvânt de spus.

Cinci medici au depus mărturii și i-au luat apărarea ginecologului, declarând instanței că acesta a acționat conform protocoalelor. Mai mult, ginecologul a susținut că infecția ar fi pornit, de fapt, de la o infecție cu transmitere sexuală – trichomoniază – pe care pacienta nu ar fi avut-o externare. Medicul a sugerat că pacienta ar fi luat infecta cu transmitere sexuală în cele câteva zile de la naștere și nicidecum de la cheagurile de sânge pe care le avea.

Fătul, extras mort prin cezariană

Al doilea caz a avut loc în anul 2015 în aceeași instituție medicală, Centrul Perinatal Bălți. Pacienta venise să nască la 41 de săptămâni. Fătul, deși sănătos, a fost în cele din urmă extras mort, prin cezariană.

Instanța supremă a decis condamnarea medicului la doi ani de închisoare cu executare de tip deschis, la care se adaugă 4 ani, timp în care acestuia îi este interzis să practice medicina. De asemenea, lucrătorul medical a plătit fiecărei familii despăgubiri morale a câte 100.000 de lei. Menționăm că medicul ginecolog-obstetrician a fost angajat la Centrul perinatal Bălți în anul 1999.

Citiți materialul integral pe Sănătate INFO.

Distribuie articolul: