Amazon plănuiește să reducă peste 18.000 de locuri de muncă, cel mai mare număr din istoria companiei, în timp ce luptă pentru a economisi costuri. Gigantul online, care are 1,5 milioane de angajați la nivel global, nu a spus în ce țări vor afecta reducerea locurilor de muncă, dar a spus că acestea vor include și Europa.

Cele mai multe dintre pierderile de locuri de muncă vor veni din afacerea sa de retail pentru consumatori și din divizia de resurse umane.

Șeful Andy Jassy a citat „economia incertă” pentru reduceri, spunând că „s-a angajat rapid de-a lungul mai multor ani”.

„Nu luăm aceste decizii cu ușurință și nu subestimăm cât de mult ar putea afecta viața celor care sunt afectați”, a spus el într-o notă adresată personalului.

El a spus că anunțul a fost făcut din cauza unuia dintre angajații companiei care a scurs reducerile în exterior.

„Companiile care durează mult timp trec prin diferite faze. Nu sunt în modul de expansiune pentru oameni grei în fiecare an”, a adăugat el.

Amazon a înregistrat vânzări încetinite după ce afacerile au crescut în timpul pandemiei, când clienții plictișiți de acasă au cheltuit mult online.

O combinație puternică a unei scăderi a veniturilor din publicitate din cauza întreprinderilor care caută să economisească numerar, alături de consumatorii care cheltuiesc mai puțin pe măsură ce criza costului vieții mușcă, afectează puternic firmele de tehnologie.

Alte mari firme de tehnologie, inclusiv Meta – care deține Facebook, Instagram și WhatsApp – și firma de software de afaceri bazată pe cloud Salesforce, au anunțat recent ambele reduceri mari.

Amazon a anunțat deja că renunță la proiecte precum Echo (mai bine cunoscut sub numele de Alexa) și roboți de livrare – care au fost drăguți, dar nu câștigă bani.

În mod anecdotic, există o tendință în Silicon Valley ca firmele să angajeze și să păstreze lucrători talentați cu salarii atractive, chiar dacă nu sunt imediat necesari, în primul rând pentru a le opri să lucreze pentru rivali. Această cultură este un lux pe care tehnologia mare nu își mai permite să-l mențină.

Se preconizează că angajații Amazon afectați de reduceri vor fi informați până pe 18 ianuarie.

Data stabilită pentru prima grevă a lucrătorilor Amazon din Marea Britanie
Amazon: roboții se răspândesc, dar „încă avem nevoie de oameni”. Mișcarea vine după ce gigantul tehnologic a declarat anul trecut că își va reduce numărul de angajați fără a spune câte locuri de muncă vor fi tăiate. O combinație puternică a unei scăderi a veniturilor din publicitate din cauza întreprinderilor care caută să economisească numerar, alături de consumatorii care cheltuiesc mai puțin pe măsură ce criza costului vieții mușcă, afectează puternic firmele de tehnologie.

„Mai multe dureri înainte”
Compania a încetat deja să mai angajeze personal nou și a oprit unele dintre extinderile depozitelor sale, avertizând că a supraangajat în timpul pandemiei. De asemenea, a luat măsuri pentru a închide unele părți ale afacerii sale, anulând proiecte precum un robot de livrare personală.

„Înainte de pandemie, companiile tehnologice eliminau adesea doar cei de la 1% până la 3% din forța de muncă”, a declarat pentru BBC Ray Wang de la firma de consultanță Constellation Research din Silicon Valley.

Dan Ives de la firma de investiții Wedbush Securities a declarat că crede că Amazon se va confrunta cu „mai multă durere în viitor”, pe măsură ce clienții își strâng cureaua.

Reduceri la nivel de industrie
Zeci de mii de locuri de muncă sunt eliminate în industria globală a tehnologiei, pe fondul încetinirii vânzărilor și al preocupărilor tot mai mari cu privire la o recesiune economică.

În noiembrie, proprietarul Facebook Meta a anunțat că își va reduce 13% din forța de muncă. Primele concedieri în masă din istoria companiei de social media vor duce la pierderea locurilor de muncă a 11.000 de angajați, dintr-un număr de 87.000 de angajați la nivel mondial. Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a spus că reducerile au fost „cele mai dificile schimbări pe care le-am făcut în istoria Meta”.

Vestea a urmat disponibilizări majore de la Twitter, care și-a redus aproximativ jumătate din personal după ce multimiliardarul Elon Musk a cumpărat firma în octombrie.  Amazon a început să concedieze personal încă din noiembrie, potrivit postărilor pe LinkedIn ale angajaților care au spus că au fost afectați de reducerile de locuri de muncă.

Postările văzute de BBC le includ pe cele ale angajaților din afacerea de asistenți virtuali Alexa de la Amazon, divizia de platforme de jocuri în cloud Luna și Lab126 – operațiunea din spatele e-reader-ului Kindle.