Interpreta de muzică populară, Adriana Ochișanu, a fost „implicată” fără voie într-o poveste urâtă, încă cinci ani în urmă. Un bărbat din Suceava a fost trimis în judecată pentru fraudă informatică după ce, folosind pozele artistei a deschis un cont de Facebook şi a mințit doi bărbaţi de la care a obţinut mii de euro. Acesta a primit trei ani de închisoare cu suspendare, menționează Adevărul.ro.

Totul a început încă în anul 2016, când un bărbat din Timișoara a fost înșelat, fiind abordat pe Facebook de „Adriana Ochişanu”, în spatele acestuia fiind, de fapt, un escroc. Când a înțeles că tot acest timp a vorbit cu altcineva, bărbatul s-a dus direct la poliție, unde a scris o plângere.

Cum s-a întâmplat totul

„Fiind plăcut surprins că o solistă aşa renumită l-a contactat”, bărbatul a început să discute cu „ea”, fără să ştie că în spatele contului de Facebook se află un escroc. După ce i-a câştigat încrederea „cântăteaţa” i-a cerut bărbatului să facă mai multe donaţii pentru a ajuta o femeie nevoiaşă. Bărbatul s-a conformat şi pentru început a transferat 500 de lei. După câteva zile, presupusa solistă i-a solicitat cu titlu de împrumut suma de 700 lei, sub pretextul cumpărării unui costum popular, indicându-i să transfere banii tot pe numele lui ….(n.r. un complce), întrucât acesta din urmă ar fi găsit costumul mai sus-menţionat”, se arată în rechizitoriu.

Convins că vorbeşte cu artista din Republica Moldova, timişoreanul i-a transferat escrocului din Suceava peste 20.000 de lei. „Într-un final, a realizat că nu a corespondat niciodată cu adevărata solistă de muzică populară, fiind înşelat, fapt confirmat telefonic chiar de aceasta în momentul în care a reuşit să ia legătura cu ea”, se mai arată în rechizitoriu.

A doua victimă

În urma anchetei s-a aflat că timişoreanul nu este singura victimă a escrocului care s-a folosit de pozele cântăreţei din Suceava. Prin aceeaşi metodă, acesta a reuşit să obţină peste 4.000 de euro de la un alt bărbat. Acestuia, „cântăreaţa” i-a spus că are nevoie de bani pentru un tratament medical costisitor care urma să îi fie administrat mamei acesteia.

„În acest sens, fiind impresionat de această problemă, persoana vătămată a transferat suma de 230 euro pe numele astfel indicat. În continuare, persoana care pretindea că este A.O. (n.r. artista din Republica Moldova), lăsând impresia că s-ar fi îndrăgostit de el, sub diferite pretexte, i-a solicitat în repetate rânduri diferite sume de bani, pe care acesta le-a transferat, suma totală astfel trimisă ajungând la 4.300 euro”, au mai arătat procurorii.

Pedeapsa de trei ani și muncă neremunerată în folosul comunității

Suceveanul a recunoscut acuzaţiile şi în primă instanţă, la Judecătoria Timişoara, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, judecătorul considerând că „pe tot parcursul procesului penal, inculpatul nu a înţeles să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau în faţa instanţei pentru a-şi exprima acordul de prestare a unei munci neremunerate în folosul comunităţii”.

Sentinţa a fost modificată în apelul de la Curtea de Apel Timişoara, unde a fost menţinută pedeapsa de trei ani, dar s-a dispus suspendarea acesteia pe motiv că „inculpatul a arătat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei fiind de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în situaţia în care va fi găsit vinovat”, mai menționează Adevărul.ro.

La aflarea despre cele întâmplate, încă în 2018, Adriana Ochișanu a fost de-a dreptul șocată, declarând pentru EA.md că intenționa să-l dea în judecată pe escroc.

În prezent, escrocii au dezvăluit mai multe scheme de escrocherii cu colectări de sume pe platformele online cum sunt Facebook, GoFoundMe sau chiar contactând persoanele în privat. De asemenea, escrocii își contactează viitoarele victime prin Viber sau site-urile cu vânzări, prezentându-se drept angajați ai băncilor sau solicitând date personale și bancare pentru a face transferuri. Reprezentanții nu vor cere niciodată astfel de date de la clienți.

Verificați minuțios informațiile și cereți dovezi înainte de a face orice fel de tranzacții.

 

Distribuie articolul: