Vreau să îl văd cum merge. Așa câteodată noaptea îl întreb, noi discutăm în limba rusă și eu îl întreb: „Timofei, tu vrei să mergi?”. Și el îmi spune „da”. „Dar te dor picioarele?” Și el: „nu”. Când aud asta, încep să plâng.”

 

Este vorba despre Timofei Țurcan, care are doi anișori și își dorește să alerge prin casă și afară la fel ca semenii lui. Pentru acest lucru, el și mama lui depun toate eforturile. Micuțul suferă de sindromul Guillain-Barre, caracterizat prin slăbiciune musculară, transmite  tvn.md.

„Un caz unic în Republica Moldova, cu sindromul Guillain-Barre. Un an și jumătate, Timofei are picioarele paralizate. Noi facem kinetoterapie, masaj, proceduri, bazin. Plecăm o dată în lună la Chișinău, la Centrul de reabilitare, vin și ne fac și acasă masaj și eu îi fac lui masaj”, spune Aliona Țurcan, mama băiatului.

Medicii îi dau speranțe că Timofei va putea merge. Pentru asta însă trebuie să urmeze un proces de reabilitare complex.

„Sindromul dat se restabilește în trei ani. La noi deja a trecut un an și jumătate, adică sunt șanse ca el să meargă, dar foarte lent. La dânsul sunt nervii uciși până când și mușchii sunt atrofiați, adică facem reabilitare”, zice femeia.

Pentru a urma tratamentul necesar, Timofei are nevoie de mâncare specială și pastile, prețul cărora este unul foarte costisitor.

„Timofei la momentul dat are nevoie de mâncare specială, numită „Малоежка”. Ea este foarte costisitoare pentru mine și are nevoie de kinetoterapie și unele medicamente, care la fel sunt costisitoare – Holicina, Aleva, Coenzima Q-10. „Малоежка” costă 737 de lei, timp de cinci zile îi ajunge. Este pentru ca să-și întărească mușchii. Holecina, BebeVit 500 – 360, așa și Coenzima la 480”, explică ea.

Pe lângă Timofei, Aliona mai educă încă doi copii, de una singură.

„Tatăl copiilor nu-i ajută, noi suntem în divorț, mi-a spus că eu sunt vinovată de ceea ce s-a întâmplat cu Timofei și părinții lui la fel, nu mă ajută nici sora, nici bunicile lui, neamurile, adică nimic. Eu sunt singură, mă bazez doar pe grupa lui Timofei, eu încă nu sunt angajată. Stau al doilea an la rând, mă ajută bunica de la țară, Valentina, și părinții mei, care locuiesc lângă mine aici, alături”, mărturisește Aliona.

Toți cei care vor să-l ajute pe Timofei o pot contacta pe mama lui la numărul de telefon: 067772703.

Distribuie articolul: