De foarte mult timp nu am mai râs cu poftă când citeam o carte. Nu știu dacă e din cauză că nu prea mai găsim cărți cu umor sau poate că am îmbătrânit eu. Nu am un răspuns pentru aceste întrebări, dar iată că Валерий Печейкин, jurnalist, dramaturg, scenarist și pedagog, a decis să dizolve anxietatea noastră cu o porție sănătoasă de ironie și sarcasm. Cum altfel decât luând în râs realitățile societății ruse prinse în menghina acestei pandemii.

Jurnalul nu este altceva decât o serie de postări de pe rețelele sociale, fiecare în parte ca o jucărie analitică, critică, în care autorul jonglează cu cele mai interesante observații, de la traiul vecinelor bătrâne pe care doar moartea le mai ține în viață și până la plictiseala unei seri în care naratorul decide să își facă un test HIV care arată, eronat, un rezultat pozitiv. Печейкин este un povestitor cu totul aparte: incisiv, dur, nemilos față de subiectele care îi afectează calitatea vieții, caustic față de absurditățile pe care le-a tot întâlnit în cale.
Sinceră să fiu, cred că astfel de cărți au menirea să ne scoată din zona de confort al intelectualității arhaice, învechite și să ne amintească despre cât de important e să avem niște deprinderi de ordin emoțional, empatic sau de interacțiune umană.

Și da, o astfel de carte vă poate ajuta să înțelegeți mai bine societatea rusă contemporană în care absurdul și iluzoriul se amestecă perfect cu normalitatea, diluând lucrurile și dând teren de creație pentru diferite legende, mituri despre marele spirit rus. Печейкин este varianta contemporană a patriotului modern, omul care vede bârna din ochii țării sale, dar rămâne cumva milos față de ascensiunea sau coborâșurile acesteia.

Mică, comprimată, ca o pastilă de voie bună – iată cum aș descrie perfect acest volum, bun de pus la mintea obosită a omului modern, covârșit de nevoile prezentului. Se pare că unele narațiuni sunt aidoma unor poduri spre normalitatea oamenilor care au o prietenie strânsă cu creierul lor.
Alegeți această carte de pe raft atunci când porniți în drumeții sau aveți de parcurs o distanță lungă și lăsați-vă copleșiți de o stare generală de bine și de confort provocat de observațiile subtile ale unui scriitor carismatic și sincer.

P. S. Autorul acestui volum de proză scurtă este profesor în cadrul școlilor Creative Writing School, Gogol School, acolo unde predă cursuri de storytelling (ceea ce explică talentul său narativ). Totodată, acesta activează în calitate de dramaturg în cadrul Gogol Center, adaptând piese de teatru și transformându-le în adevărate bijuterii vizuale.

Prezentul volum poate fi achiziționat în rețeaua Librarius.

Distribuie articolul: