Cu o experiență de 38 de ani în agricultură, Nicolae Sprîncean din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni, nu este intimidat de provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului.

Pentru prima oară în decenii de activitate, Nicolae a început lucrările agricole fără să aibă bani proprii, bazându-se exclusiv pe credite. El își pregătește terenurile pentru semănat, lucrând cu îngrășăminte minerale pe hectarele de grâu și orz, scrie jurnaltv.md.

Paula Bejenari, reporter Jurnal TV: „Ne aflăm pe terenul unde Nicolae Sprîncean a introdus astăzi, pe o suprafață de 400 de hectare, îngrășăminte minerale pe bază de azot. Potrivit antreprenorului, acestea vor avea un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a plantelor. În consecință, omul ar putea obține la finele sezonului agricol o recoltă de invidiat”.

Nicolae Sprîncean, agronom, Hârtopul Mic: „Am terminat ce a rămas din toamnă de cultivat câmpurile. Suntem pe ultima sută de metri cu hrănirea grâului și orzului cu azot. Și suntem gata pentru semănat. Floarea-soarelui, sămânța am adus-o. Porumbul îl creștem noi. Mazărea am semănat-o și ovăzul și așteptăm ridicarea temperaturii pentru a intra cu erbicidarea și mai departe suplimentar care o să fie la grâu și orz”.

Nicolae Sprîncean spune că îngrășămintele minerale care trebuie să fie aplicate în primul rând la grâu și orz trebuie să conțină azot și sulf.

Nicolae Sprîncean, agronom, Hârtopul Mic: „Fără hrana pe care o dăm noi suplimentar la grâu, la toate culturile, nu avem roadă. Toate tehnologiile avansate care acum sunt, ele prevăd hrănirea suplimentară a culturilor pentru a primi roadă. Asta și este efectul pe care îl facem”.

Este primul an în care agronomul a început lucrările de primăvară fără surse proprii de finanțare și a fost nevoit să apeleze la credite.

Nicolae Sprîncean, agronom, Hârtopul Mic: „Suntem primul an când începem lucrul în ultimii 30 de ani, fără lichidități proprii, numai pe baza creditelor. E prima dată în 30 de ani când noi suntem în așa stare grea. Având roadă foarte bună anul trecut, nu am putut să facem față prețurilor care sunt în Moldova”.

Nicolae așteaptă acum ca vremea să se mai încălzească și să fie stabilă pentru a începe semănatul în câmp.

Nicolae Sprîncean, agronom, Hârtopul Mic: „Cu semănatul suntem gata, câmpurile sunt gata. Așteptăm temperaturile să se ridice. Dacă o să treacă Baba Dochia sau timpurile acestea care se așteaptă, puțin mai reci. Suntem gata să ieșim cu semănatul florii-soarelui, pentru că la noi în zona asta avem o practică să semănăm devreme tare și avem și succes”.

Familia lui Nicolae Sprîncean prelucrează în total 1.400 de hectare de pământ.

Distribuie articolul: