Moartea opozantului rus, Alexei Navalnîi, într-o închisoare izolată din Arctica, rămâne învăluită în mister. Autoritățile ruse nu au anunțat încă oficial cauza decesului și nu permit familiei să vadă trupul lui Navalnîi deja de cinci zile. În efortul de a ajuta la înțelegerea circumstanțelor morții lui Navalnîi, The Moscow Times a reconstituit cronologia ultimelor zile și ore din viața celui care s-a opus regimului de la Kremlin până în ultima clipă.

 

În timp ce era plasat în izolare pentru a 27-a oară, Navalnîi a postat pe Instagram un mesaj dedicat soției sale, Iulia Navalnaia, cu ocazia Zilei Îndrăgostiților. Acesta avea să fie ultimul său mesaj pe rețelele de socializare.

„Iubito, tot ce avem este ca în acea melodie: orașe, luminile pistei aeroportului, viscole albastre și mii de kilometri între noi. Dar în fiecare secundă simt că ești lângă mine, și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Navalnîi, referindu-se la melodia de succes „Nadejda” (Speranță) a starului pop sovieto-polonez Anna German.

Între timp, conform informațiilor obținute de organizația pentru drepturile deținuților Gulagu.net, un grup de angajați de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) și de la Direcția L, asociată cu FSB-ul, au ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își executa pedeapsa.

Angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere discretă și sistemele de supraveghere video ale facilității, conform declarațiilor ONG-ului.

„Există motive să credem că „microfoanele” și camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ce s-a întâmplat cu Alexei Navalnîi în zilele de 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a declarat Gulagu.net.

15 februarie

11:00 – Navalnîi a participat prin videoconferință la o audiere într-un tribunal regional din orașul Vladimir din centrul Rusiei.

„Se simțea bine, nu a exprimat plângeri cu privire la starea sănătății sale, a participat activ (la audiere), a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, a declarat serviciul de presă al tribunalului pentru agenția de știri RBC.

În videoclipurile de la audiere care au circulat online, Navalnîi părea să fie într-o dispoziție bună.

„Domnule Judecător, vă voi trimite numărul meu de cont personal pentru a putea folosi salariul dumneavoastră uriaș ca judecător federal pentru a ‘încălzi’ contul meu personal, pentru că rămân fără bani”, a glumit Navalnîi după încheierea audierii.

19:00 – Verificarea obișnuită a deținuților de seara a fost accelerată, conform unui deținut care a vorbit pentru Novaya Gazeta Europe sub protecția anonimatului.

„Apoi am fost închiși în barăci, ne-au avertizat că nu va fi nicio mișcare între barăci, și s-a întărit securitatea, așa că nici măcar nu puteai să îți bagi nasul afară. Se auzea cum în incinta zonei, în târziul nopții, au intrat trei mașini, dar nu poți distinge clar care”, a spus deținutul.

16 februarie

Înainte de ora 9:00 – Gărzile de închisoare au efectuat o percheziție amănunțită a tuturor deținuților din primele ore ale zilei și au confiscat telefoane mobile, cărți de joc și boilere de apă portabile, conform sursei Novaya Gazeta.

9:00 – Un deținut intervievat de Novaya Gazeta susține că toți deținuții din închisoare au aflat de moartea lui Navalnîi la această oră.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară. Alt­fel, de ce ar fi trebuit să ne închidă strâns în barăci și să organizeze o percheziție dimineața?”, a spus deținutul.

În jurul orei 11:30 – Conform afirmațiilor făcute de autoritățile penitenciare, Navalnîi ar fi mers la o plimbare de o oră la această oră. A căzut imediat după ce s-a întors de la plimbare. Totuși, Navalnîi a scris într-o scrisoare anterioară din închisoare că deținuților plasați în izolare la IK-3 li se permitea să facă o plimbare la ora 7:30 dimineața.

În jurul orei 11:45 – După ce Navalnîi a căzut, la IK-3 a sosit o ambulanță pentru a „continua măsurile de resuscitare pe care medicii coloniei deja le aplicaseră” lui Navalnîi, conform agenției de știri Interfax controlată de stat.

13:17 – Timpul exact al morții lui Navalnîi, conform anunțului oficial de deces al închisorii dat mamei sale.

15:19 – Serviciul penitenciar al districtului autonom Yamal-Nenets a publicat un comunicat de presă anunțând moartea lui Navalnîi.

15:20 – Agențiile de știri controlate de stat au raportat moartea lui Navalnîi.

15:21 – RT, canalul de televiziune finanțat de Kremlin, citând o sursă anonimă, a raportat că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

15:30 – Comentatori ai Kremlinului și mass-media de stat au publicat un videoclip cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că nu știa nimic despre cauzele morții lui Navalnîi și că el însuși a auzit știrea „din Moscova”. Peskov a confirmat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

Seara (timp exact necunoscut) – Trupul lui Navalnîi este dus la Labytnangi, cel mai apropiat oraș de colonia penală IK-3, înainte de a fi transferat ulterior la un spital din capitala regiunii Salehard, conform unui raport al Novaya Gazeta Europe, publicat duminică. Un paramedic neidentificat din Salehard a declarat că pe corpul lui Navalnîi se puteau vedea vânătăi rezultate din convulsii.

22:54 – Imagini de pe camerele de trafic obținute de site-ul de știri independent Mediazona au arătat un convoi format din patru vehicule, inclusiv vehicule ale Serviciului Federal de Penitenciare, circulând pe singura trecere de uscat dintre Labytnangi și Salehard.

„Această temporizare ne conduce să credem că trupul lui Navalnîi era transportat la Salehard în acest convoi”, a scris Mediazona.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.

În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea:

„Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.

Distribuie articolul: