Supraviețuitorii au povestit despre „10 secunde de coșmar”, când vagonul lor s-a răsturnat și a fost cuprins de flăcări într-un accident în nordul Greciei, informează bbc. Cel puțin 36 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite în coliziunea frontală dintre două trenuri în apropierea orașului Larissa, marți seara.

Salvatorii au lucrat toată noaptea pentru a găsi supraviețuitori.

„Am auzit o mare bubuitură”, a spus pasagerul Stergios Minenis, în vârstă de 28 de ani, care a sărit în siguranță din epavă.

„Ne întorceam în trăsură până am căzut pe o parte și până s-a oprit zarva. Apoi a fost panică. Cabluri, foc. Focul a fost imediat. În timp ce ne întoarcem eram arși. Focul era în dreapta și în stânga, „Dl Minenis a fost citat de agenția de presă Reuters.

„Timp de 10, 15 secunde a fost haos. S-au răsturnat, incendii, cabluri atârnate, geamuri sparte, oameni care țipă, oameni prinși.”

Oamenii au descris că au fost nevoiți să se târască prin ferestre și peste geamuri sparte în timp ce încercau să scape.

Potrivit unui pasager zguduit, care a vorbit la televiziunea Skai, „geamurile au explodat brusc” și „oamenii țipau și se temeau”.

„Din fericire, am reușit să deschidem ușile și să scăpăm destul de repede. În alte vagoane, nu au reușit să iasă, și chiar un vagon a luat foc.”

Coleg de pasageri, Angelos Tsiamouras, a declarat presei locale că accidentul s-a simțit ca un cutremur, în timp ce un alt pe nume Lazos a declarat pentru ziarul Protothema: „Nu am fost rănit, dar am fost pătat de sânge de la alte persoane care au fost rănite în apropierea mea”.

Trenul de pasageri călătorise din Atena către orașul nordic Salonic când s-a prăbușit frontal cu celălalt tren de marfă, ceea ce a dus la un incendiu în cel puțin unul dintre vagoane.

Este descris ca fiind cel mai grav accident de tren pe care l-a văzut vreodată Grecia, dar cauza coliziunii nu este încă cunoscută.

Aproximativ 150 de pompieri și 40 de ambulanțe au fost la fața locului, au declarat serviciile grecești de urgență, cu macarale folosite și pentru a îndepărta resturile.

„A fost o coliziune foarte puternică”, a declarat guvernatorul regional al regiunii Tesalia, Kostas Agorastos, pentru televiziunea de stat.

„Aceasta este o noapte îngrozitoare… Este greu de descris scena”.

El a spus că primele patru vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, iar primele două vagoane au luat foc și au fost „aproape complet distruse”.

„Clătoreau cu viteză mare și unul (șoferul) nu știa că celălalt va veni”, a spus guvernatorul.

Imaginile din urma coliziunii au arătat penuri groase de fum care se ridicau din vagoane deraiate.

Condițiile pentru salvatori au fost „foarte dificile” din cauza „gravității coliziunii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakoyiannis.

„Nu am mai văzut așa ceva în toată viața mea. Este tragic. Cinci ore mai târziu, găsim cadavre”, a declarat un salvator epuizat care ieșea din epavă pentru agenția de presă AFP.

„Trăim o tragedie. Scoatem oameni vii, răniți… sunt morți. Vom fi aici toată noaptea, până terminăm, până găsim ultima persoană”, a declarat un alt salvator voluntar pentru ERT, radiodifuzor de stat în comentariile citate de Reuters.

Distribuie articolul: