Tot mai mulți specialiști vorbesc despre importanța unui somn sănătos. Acele 8 ore de somn, somnul de frumusețe, fazele de somn – toate aceste aspecte sunt studiate în continuu. Ceva ani în urmă, nu se știa că există specialiști care pot trata problemele de somn – somnologi. Astăzi, avem centre medicale și chiar clinici de somnologie!

Acest lucru denotă faptul că omul contemporan tot mai des întâmpină probleme legate de calitatea, durata și chiar lipsa somnului în viața de zi cu zi. Cauzele insomniei sunt multiple și diverse.

 Ritmul stresant de viață, afecțiunile neurologice, consumul de cafea și alte băuturi care conțin cofeină, grijile cotidiene, sau un grafic foarte solicitant la muncă îți pot aduce supraoboseala și, drept consecință, te trezești dimineața mai obosit decât ai mers seara la somn.

Evident, farmaciile abundă în soluții medicamentoase și există zeci de tipuri de terapii pentru rezolvarea problemelor insomniei, dar ai încercat să rezolvi problema cu ajutorul aromaterapiei? Zicând aromaterapie, se subînțelege tratamentul unei afecțiuni cu ajutorul uleiurilor esențiale.

Cum funcționează uleiului esențial asupra sistemului nervos al omului? Creierul uman are o porțiune care răspunde de partea emoțională, mai exact centrul său limbic. La inhalarea aromei, moleculele uleiului esențial merg către amigdala craniană și cauzează eliberarea neurotransmițătorilor – dopamina și serotonina. În consecință, nu doar că simți relaxare, dar sub influența serotoninei se eliberează și melatonina, hormonul responsabil de somn.

  Așadar, ce uleiuri esențiale poți folosi pentru a vindeca insomnia?

  1. Uleiul de levănțică. Se știe că uleiul de levănțică, pe lângă mirosul plăcut, generează o stare de realaxare, calmare și combate eficient anxietatea și nervozitatea.
  2. Uleiul de tămâie. Cu toate că multă lume nu preferă mirosul de tămâie, acesta are proprietatea de a echilibra emoțiile și de a calma tensiunea. Ai grijă să nu faci supradoză, căci vei obține efectul de miros înecăcios.
  3. Uleiul de mușețel sau romaniță. Trebuie să știi că există două tipuri de ulei de mușețel: roman și german. Uleiul de mușețel roman reduce anxietatea, iar cel german are proprietăți de ameliorare a durerii.
  4. Uleiul de mentă. Mirosul proaspăt de mentă este binevenit nu doar în uleiuri, esențe sau creme, dar și în ceaiuri calmante. Menta facilitează respirația, reduce sforăitul și simptomele ușoare de apnee în somn.
  5. Uleiul de eucalipt. Are aproximativ același efect ca uleiul de mentă, ajutând la curățarea sinusurilor prin distrugerea mucusului din căile respiratorii. Totuși, are un miros mai puternic decât menta, respectiv, fii atent/ă la dozaj.
  6. Uleiul de bergamotă. Tuturor le place ceaiul cu bergamotă, are o aromă plăcută și liniștitoare. Câteva picături de ulei de bergamotă ajută la încetinirea ritmului cardiac și la scăderea tensiunii arteriale.
  7. Uleiul de valeriană. Medicii recomandă pastilele de valeriană ca supliment de somn, dar și inhalarea uleiului de rădăcină de valeriană contribuie mult la calmare. Dacă ai pisică, va fi și ea încântată de o asemenea terapie).
  8. Uleiul de cedru. Acest miros poate părea prea intens, și atunci îl poți combina cu uleiul de levănțică. Ajută nu doar la eliberarea melatoninei, dar se mai spune că echilibrează energiile masculine și feminine.

Cum folosești uleiurile esențiale? Este ideal să ai o lampă specială în care pui câteva picături, astfel că aroma se răspândește constant în cameră. Dar dacă nu ai un astfel de dispozitiv, poți picura 2-3 picături pe un șervețel pe care să-l pui pe noptieră, sau câteva picături, prin masaj, se aplică la tălpi sau la încheieturile mâinilor. Atenție însă înainte de a aplica uleiul pe corp fă o probă la alergie.

Ideal ar fi să consulți medicul de familie pentru a te asigura că nu există contraindicații în efectuarea acestei terapii.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: