Tu cât de mult de iubești? De câte ori te-ai pus pe tine în primul rând? De câte ori te-ai sacrificat pentru alții? Ești fericită? Câteva explicații și sfaturi prețioase oferite de andreearaicu.ro, care să te ajute să înveți să te iubești pe sine.

Iubirea de sine este inerent egoistă. Asta am fost învățate să credem, mai ales noi, femeile, pentru care cea mai mare dovadă de bunătate e sacrificiul propriilor dorințe pentru binele tuturor celorlalți. Femeile sunt mereu gata de jertfă pe altarul altcuiva. Asta ne face partenere ideale, mame perfecte, fiice de treabă, angajate model.

Iubirea de sine nu are nimic de-a face cu egoismul

Nici cu narcisismul, nici cu dependența de selfie-uri. E chiar opusul: iubirea de sine este cerința indispensabilă a oricărui tip de afecțiune și grijă față de cei din jur. E motivul implicit pentru care companiile aeriene ne repetă de fiecare dată că prima oară ne punem masca de oxigen nouă, la nevoie, și numai apoi îi ajutăm pe restul. Dacă tu rămâi fără resurse, cum mai poți da o mână de ajutor celor care au nevoie de tine? Sacrificul de sine, delăsarea, ignorarea propriilor nevoi în favoarea celorlalți – fie a partenerului, a unui părinte bolnav, sau chiar a unui șef – te vor stoarce de energie și-ți va lăsa amărăciunea regretului îndreptată chiar asupra persoanei căreia i-ai dat ce era mai bun din tine.

Beneficiile garantate ale iubirii de sine

N-ai fi zis că această mult prea antagonizată și temută iubire de sine e un balsam pentru suflet și potențează natural frumosul din viață ta, nu-i așa?

Totuși, iubirea de sine ajută la:

  • Fericirea ta generală – efectul natural al depunerii armelor și lăsării luptei interioare deoparte, renunțând la toate formele în care ai profitat de tine sau te-ai neglijat
  • Sănătate – iubirea și acceptarea de sine te forțează să te porți frumos cu propria persoană, așa că o să renunți mai ușor la toate modalitățile prin care obișnuiai să-ți faci rău: țigări, alcool, mâncat compulsiv etc.
  • Liniște și pace – sună deja a pamflet spiritual, nu? Poți să râzi cât vrei, ideea e că odată ce nu mai accepți chestii negative în viață ta, o să începi să recalibrezi și criticul interior și o să reduci la tăcere toate comentariile răutăcioase pe care le spuneai în oglindă
  • Împlinire – iubirea de sine nu vine fără respectul datorat propriei persoană și nici fără puterea infinit de vindecătoare a limitelor impuse de tine, pentru tine. O să înveți să zici „nu” la tot ce nu e benefic pentru viața ta.

Cele 4 dimensiuni ale iubirii de sine

  • Cunoașterea de sine

Călătoria împleticită având ca destinație setată iubirea de sine, începe cu acest pas uriaș care se numește cunoaștere. Până nu știi ce vrei și care sunt nevoile tale, care este motivul pentru care faci ceea ce faci și unde vrei s-ajungi, nu ai cum să treci oficial în partea iubirii de sine. Cunoașterea de sine nu e știință exactă. E mai degrabă un șotron interior care te duce mai aproape de trăitul conștient.

Poti începe cu:

  • Meditație – antrenamentul de a-ți conștientiza gândurile
  • Păstrarea unui jurnal – în care te poți concentra pe câte o parte a vieții tale căreia ai vrea să-i oferi altă profunzime
  • Luarea de decizii conștiente – înainte de orice hotarare, ia-ți un ragaz pentru a te gândi dacă chiar îți dorești să faci asta și dacă are vreo legatură cu omul care vrei să devii.
  • Grija de sine

În lipsa grijii serioase și constante pentru binele propriu, toată treaba cu iubirea de sine rămâne un balon mare de săpun. Nu durează. N-are cum.

Grija de sine e obligatorie, și totuși atâtea femei lasă asta pe ultimul loc. La înaintare sunt mereu alți nevoiași, alți parteneri sau relații de dragul cărora se impune să moară de griji, dor sau drag, un loc de muncă la care renunțarea la sine este trecută în contract, niște aparențe ce trebuie musai întreținute mai ceva că niște unghii cu gel, și tot așa.

Lipsa grijei de sine este ca o infracțiune complexă împotriva propriei persoane, care cunoaște atâtea circumstanțe agravante și o mulțime de modalități de înfăptuire. Am să numesc doar câteva: lipsa timpului necesar de odihnă sau refacere în urmă unei îmbolnăviri, pedepsirea corpului prin diete draconice, renunțarea la hobby-uri.

Cum să începi să ai grijă de tine dacă nu mai știi cum?

Gândește-te la ce înseamnă asta pentru ține: wellness, o zi la spa, răsfăț, timp de citit, plimbări în natură, pauză de la familie. Creează-ți o versiune proprie și pune-o în aplicare militărește.

  • Compasiune

Asta e deja next level la iubirea de sine și se referă la apreciere necondiționată de sine, ce se manifestă și mai abitir atunci când îți e greu sau când dai nas în nas cu o limita de-a ta.

De fiecare dată când se întâmplă așa ceva, trebuie să recurgi la compasiune în loc de critică sau pedeapsa îndreptată asupra sinelui. Trebuie să-ți repeți mereu că perfecțiunea este calea sigură spre nefericire pe care nici n-are sens să o iei în considerare, că o greșeală nu e sfârșitul lumii și că e cazul să încerci din nou. Pe scurt, trebuie să înveți să-ți fii prietenă.

  • Valoare

Atunci când știi care este valoarea ta afirmații de genul își pierd însemnătatea: „Trebuie să slăbesc 5 kg că să fiu fericită”, „trebuie să am mașina aia”, „am nevoie de promovarea aia, neapărat”.

Meriți tot ce-i mai bun pe lumea asta pentru că nu contează ce ai sau ce faci, ci ce fel de om ești. N-ai nevoie de nimic în plus pentru a te simți bine cu tine și realizările personale. Încrederea în sine care vine din această conștientizare o să înlocuiască natural comparațiile pe care obișnuiai să le faci între tine și cei din jur, judecarea aspră a fiecărei mișcări făcute, tiparele distructive la care apelai. Iubirea de sine are așadar, o definiție multidimensională bazată pe cât de tare ești tu.

Dă-ți voie să vezi asta și fă din toate practicile de mai sus o nouă rutină care să te inunde de curaj și apreciere pentru cea mai importantă persoană din viață ta: chiar tu!

Sursa: Andreearaicu.ro

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: