Liderii UE și NATO condamnă Rusia pentru decesul opozantului Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia. Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susțin că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la moartea lui Navalnîi, afirmând că este “evident” că Putin este implicat,  scrie digi24.ro.

Liderii Uniunii Europene și ai NATO condamnă Rusia pentru decesul opozantului Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia.

Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniază necesitatea ca Rusia să fie trasă la răspundere.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat o reacție la moartea lui Navalnîi, afirmând că este “evident” că Putin este implicat.

Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. De dragul idealurilor sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră regimul rus singurul responsabil pentru această moarte tragică. Aduc cele mai sincere condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor, dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este „profund întristat” de informațiile despre moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale”, a precizat liderul NATO. Pe 16 februarie 2024, administrația Penitenciarelor Federale din Rusia a anunțat că Aleksei Navalnîi, politicianul rus de opoziție, a murit în închisoarea în care era deținut. Cauzele decesului încă nu se cunosc.

 

Distribuie articolul: