Comisia Europeană respinge categoric schema propusă de Moscova pentru plata gazului rusesc. Anunţul a venit luni seară de la comisarul pentru energie, Kadri Simson, la finalul întâlnirii miniştrilor de resort din Uniunea Europeană. Folosirea schemei propuse de Moscova pentru plata în ruble a gazului rusesc ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a spus comisarul european pentru energie.

Schema propusă de Moscova prevede deschiderea unor conturi speciale la Gazprombank pentru clienții străini.

Plăţile în ruble reprezintă o încălcare clară a sancţiunilor. Plata în ruble prin intermediul mecanismului de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și al unui al doilea cont deschis la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor și nu poate fi acceptată. Statele membre şi companiile nu trebuie să-şi facă vreo iluzie că se pot baza pe buna-credinţă a Gazprom şi a regimului din Rusia în această privinţă”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Companiile europene ar fi trebuit să transfere valută în aceste conturi, pentru gazul rusesc achiziționat, iar banca rusească să convertească apoi plata în ruble.

Ne vom coordona eforturile pentru a asigura securitatea alimentării cu energie pentru toate ţările membre. Concret, acest lucru înseamnă asigurarea unor stocuri suficiente de combustibil, găsirea de surse alternative. Uniunea Europeană se pregăteşte intens, toate ţările membre sunt hotărâte să facă front comun. Miniştrii energiei au demonstrat unitate deplină în această privinţă”, a anunțat Barbara Pompili, ministrul francez pentru tranziție ecologică.

Miercurea trecută, grupul rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi efectuate plăţile, a precizat Gazprom.

După ce Moscovei i-au fost impuse sancțiuni, ca urmare a invadării Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care ţările pe care el le-a calificat drept „neprietenoase” trebuie să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale din Rusia, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Anunțul care a venit luni seara de la Bruxelles, după reuniunea miniștrilor energiei, este cu atât mai important cu cât cotidianul britanic „Financial Times” scria zilele trecute că unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa – OMV din Austria, Uniper din Germania, Eni din Italia –  s-ar pregăti să facă pe plac Kremlinului și să utilizeze noul sistem de plată pentru gazul rusesc, ceea ce amenință să submineze sancțiunile UE și unitatea blocului european, pompând miliarde de euro în numerar în economia Rusiei.

De asemenea, ministrul de externe al Ungariei confirmase săptămâna trecută pentru CNN că țara sa – mult prea dependentă de importurile energetice din Rusia – va folosi schema de plată cerută de Moscova pentru a plăti pentru petrol și gaze.

Distribuie articolul: