Uniunea Europeană ar putea introduce taxe vamale mult mai mari pentru importurile din Ucraina în câteva săptămâni.

 

Potrivit eurointegration.com.ua, care citează surse informate ale Financial Times, decizia de a introduce taxe mai mari pentru importurile din Ucraina este legată de intenția de a pune capăt regimului special de scutire de taxe, introdus în 2022 după invazia pe scară largă a Rusiei.

Conform surselor, această decizie a fost luată după ce Polonia a inițiat măsuri de protecție pentru fermierii din UE.

UE are un acord de liber schimb cu Ucraina, dar după începutul războiului, în 2022, a suspendat temporar taxele vamale rămase. Aceste prevederi expiră pe 6 iunie, iar UE intenționează să le înlocuiască cu „măsuri de tranziție”, până la actualizarea acordului comercial general.

Totuși, diplomați informați au subliniat că propunerea de tranziție recent prezentată statelor membre va fi semnificativ redusă – în special cotele pentru importul fără taxe vamale de produse agricole, esențiale pentru fermierii și bugetul Ucrainei.

Regimul fără taxe, introdus în 2022, acoperea produse ucrainene precum carne de pasăre, grâu și zahăr, majoritatea transportate prin UE către Africa și Asia.

Cu toate acestea, fermieri și politicieni din Polonia, Franța și alte state membre ale UE au acuzat exporturile ucrainene de scăderea prețurilor interne. Subiectul a devenit dominant în politica poloneză.

Potrivit diplomaților, înaintea alegerilor prezidențiale, Varșovia a cerut Comisiei Europene să amâne negocierile comerciale cu Kievul, pentru a reduce șansele de succes ale candidatului opoziției naționaliste, Karol Nawrocki.

Un reprezentant al Comisiei Europene a confirmat pentru publicație că înțelegerile nu vor fi reînnoite, „deoarece în prezent lucrăm la revizuirea” acordului de liber schimb dintre UE și Ucraina.

„Comisia analizează și posibile măsuri de tranziție, în cazul în care negocierile nu se vor finaliza și aplica până pe 6 iunie”, a adăugat acesta.

Doi diplomați UE au declarat că măsurile de tranziție propuse de Comisie presupun împărțirea cotei anuale de import fără taxe în 12 tranșe lunare, pentru a reduce importurile pe durata negocierilor.

Potrivit acestora, cele mai afectate produse vor fi porumbul, zahărul, mierea și carnea de pasăre. Cota anuală pentru porumb va scădea de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone; pentru carne de pasăre – de la 57.100 la 40.000 de tone; iar pentru zahăr – de la 109.000 la 40.700 de tone.

Președintele Comisiei pentru comerț din Parlamentul European, Bernd Lange, consideră că aceasta este „un semnal foarte prost pentru Ucraina”.

Distribuie articolul: