Țările Uniunii Europene au decis să lanseze „certificatul verde” pentru a redeschide turismul în vara anului 2021. Decizia a fost agreată deocamdată la nivel de ambsadori. Aceasta va fi negociată în detaliu de deputații europeni luna viitoare în vederea pregătirii unui cadru al documentului, relatează Agora cu referire la Digi24.ro.

Certificatul ar permite persoanelor vaccinate, celor care au trecut prin boală sau care au test negativ COVID să călătorească mai ușor în țările membre UE. Parlamentul European va examina propunere și își va face cunoscută hotărârea la sfârșitul acestei luni, iar negocierile finale vor începe în luna mai.

Totodată, statele membre au stabilit că certificatul va fi valabil un an. Suspendarea sau prelungirea certificatului trebuie să aibă loc printr-o procedură legislativă ordinară implicând Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană.

Certificatul vizează cele 27 de ţări ale UE, dar și state care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. De asemenea, au fost adăugate unele dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE.

Prin urmare, statele membre vor fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate de UE.

Totuși, unele țări ar putea să emită certificate care să menționeze și vaccinul Sputnik din Rusia sau Sinovac din China, care sunt autorizate numai pe teritoriul lor. Astfel celelalte state membre UE urmează să decidă dacă vor accepta sau nu certificatele de vaccinare pe care sunt trecute vaccinuri ce nu sunt aprobate de autoritatea europeană.