Ministerul a subliniat că Moscova a revenit la „acordul de cereale” datorită diplomației active a secretarului general al ONU António Guterres și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, scrie azi, presa ucraineană, unian.net.

Ucraina nu și-a asumat noi obligații care să depășească cadrul „acordului de cereale” existent.

Așa a afirmat pe Facebook, președintele Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, comentând declarația președintelui rus Vladimir Putin că Rusia a decis să deblocheze „acordul cu cereale” după ce Ucraina a oferit „garanții” de a nu folosi coridorul de cereale în scopuri militare.

Potrivit diplomatului, în primul rând, Ucraina nu a folosit și nu a intenționat să folosească coridorul de cereale în scopuri militare, iar în al doilea rând, partea ucraineană respectă cu strictețe prevederile „acordului de cereale”.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că, în baza acestui acord, părțile s-au angajat să garanteze un mediu sigur și de încredere pentru funcționarea coridorului cerealelor. Ucraina nu a pus niciodată în pericol ruta cerealelor”, a subliniat Nikolenko.

În al treilea rând, după cum a subliniat diplomatul, Ucraina nu și-a asumat obligații noi care să depășească cele existente în „acordul cerealelor”.

„Moscova a revenit la subiectul în ceea ce privește acordul de cereale datorită diplomației active a secretarului general al ONU António Guterres și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În coordonare cu Ucraina, au găsit cuvinte pe care Putin le-a înțeles. Era o poziție de forță, nu concesii”, a subliniat Nikolenko.

„Revenirea Rusiei la îndeplinirea obligațiilor sale din inițiativa cerealelor ilustrează clar o formulă eficientă: poziție puternică + acțiune decisivă = rezultat”, a adăugat vorbitorul.

Ministerul de Externe este recunoscător ONU și Turciei pentru conducerea lor în restabilirea funcționării coridorului cerealelor, care joacă un rol important în asigurarea securității alimentare globale.

După cum a raportat UNIAN mai devreme, pe 22 iulie, Ucraina și Rusia au semnat acorduri separate cu Turcia și ONU privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene la Marea Neagră, după începerea unui război la scară largă. Acestea prevăd exportul de cereale din porturile Cernomorsk, Odesa și Pivdenny și crearea de rute sigure. Acordurile sunt valabile 120 de zile cu posibilitate de prelungire.

Primul vas cu mâncare ucraineană de la începutul războiului rusesc pe scară largă din Ucraina a părăsit Odesa pe 1 august.

Pe 29 octombrie, rușii au anunțat că încetează să participe la implementarea acordurilor „inițiativei cerealelor” din cauza unui presupus „act terorist” împotriva navelor flotei Mării Negre a Federației Ruse în Crimeea.

ONU, Turcia și Ucraina au efectuat-o apoi, iar navele au părăsit porturile ucrainene.

Pe 2 noiembrie, părțile au luat o pauză pentru negocierile cu Rusia și au suspendat trecerea navelor.

În aceeași zi, Federația Rusă a anunțat că se întoarce pentru a-și îndeplini obligațiile în temeiul „acordului de cereale”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din acest acord în cazul „o nouă încălcare de către Ucraina a obligațiilor sale”.