Nu întotdeauna totul a fost atât de modernizat, cu ani în urmă femeile foloseau altceva pentru a afla dacă sunt însărcinate sau nu. De aceea, astăzi în acest material vom descoperi istoria testelor de sarcină. 

Se știe că testele de sarcină reprezintă niște instrumente extrem de folositoare pentru femei. Istoria lor nu doar că nu este una modernă, ci este împănată cu tot felul de preconcepții și practici neobișnuite.

Femeile Egiptului antic dar și cele din epoca medievală aveau la îndemână niște variante rudimentare de teste de sarcină care între timp au evoluat până la acele versiuni digitale ale epocii moderne.

Rotuldespremame.ro ne spune ce le ajutau înainte pe femeile care voiau să știe dacă sunt însărcinate sau nu.

Testele de sarcină din Egiptul antic: grâu și orz

Arheologii au descoperit un document hieroglific ce datează dinaintea anului 1350 ÎH care subliniază un test de sarcină fundamental: el spune că femeile care bănuiesc că sunt însărcinate trebuie să urineze pe semințe de grâu și orz. Dacă orzul crește, acest lucru înseamnă că femeia va avea un băiat, în schimb dacă va crește grâul, femeia va avea o fetiță. Dacă nu încolțește nimic, atunci femeia nu este însărcinată.

Lapte matern 

Un alt test provenit din aceeași traducere sugerează că femeia care bea lapte matern de la o lăuză și apoi vomită, sarcina este confirmată.

Bere

Un alt test egiptean presupune ca femeia să se așeze pe un amestec de bere și curmale. Din nou, dacă vomită înseamnă că este însărcinată.

Testele de sarcină cu miere din Grecia antică

Conform bebebliss.ro, hipocrate, medicul Greciei antice, credea că sarcina poate fi desoperită cu ajutorul unei băuturi consumate înainte de culcare. El recomanda, în cazul în care femei îi întârzia menstruația, să bea o băutură specială pe bază de miere. Dacă avea crampe și era balonată pe timpul nopții, înseamnă că era însărcinată.

Testul panglică din secolul al 17-lea

Testele pe bază de urină din anii precedenți erau încă populare în anii 1600, însă a apărut o nouă etapă. Doctorul Jan Steen a vizitat mai multe femei pe care le-a rugat să urineze într-un recipient în care a scufundat o panglică pe care ele apoi trebuiau să o miroasă: dacă li se făcea rău, se presupunea că sunt însărcinate.

Testele de sarcină ale anului 1500: testul ochiului

Jacques Guillemeau, un medic al secolului al 16-lea, pretindea că poți spune dacă o femeie este însărcinată, doar uitându-te în ochii ei și scria: „O femeie însărcinată are ochii adânci, cu pleoape mici, cu cearcăne și micuțele vene de la colțul ochilor umflate”.

Primele teste de sarcină

În 1928, cercetătorii germani Selmar Aschheim și Bernhard Zondek au inventat primul test care identifica hormonul de sarcină hCG în sângele viitoarei mame. În testul lor, urina femeii era injectată într-un cobai imatur. Dacă femeia era însărcinată, ovarele animalului arătau ca și cum ar fi gata de procreere, deși ele erau imature. Exista o singură problemă la acest test: animalele trebuiau să moară pentru ca cercetătorii să poată verifica starea ovarelor, lucru ce ar fi costat foarte mult și ar fi durat foarte multe zile, iar testele oricum nu erau foarte fiabile.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: