În perioada 22-27 octombrie se celebrează săptămâna internațională a prevenirii intoxicațiilor cu plumb. În cadrul proiectului „Consolidarea capacităților societății civile în implementarea abordării strategice a Managementului Chimic Internațional, în Republica Moldova”, A.O. EcoContact a analizat compoziția jucăriilor de pe piața locală.

Testarea a 50 de jucării achiziționate în centre, piețe comerciale și en-gros din Chișinău a confirmat datele obținute la nivel regional și internațional, potrivit cărora până la 30% din jucăriile testate depășesc de zeci de ori și, uneori, de sute de ori concentrația admisă de metale grele, inclusiv plumbul, în aceste produse.

Astfel, în cadrul Săptămânii Internaționale de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb (22-27/10/2018), A.O. EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, lansează o campanie de informare și responsabilizare a populației, cu scopul de a aduce în atenția publicului consumator de produse alimentare, cosmetice, decorative și recreative, informații privind riscurile de intoxicare cu Plumb și modalitățile de prevenire a acestora.

Totuși cum alegem o jucărie inofensivă pentru copilul nostru? 

„În primul rând trebuie să ne învățăm să citim eticheta. Este un lucru pe care nu îl face nimeni din păcate. Când se procură un produs alimentar toți părinții citesc ce conțile acel produs ca să fie cât mai sănătos pentru, totuși când cumpărăm jucării sau haine colorat vopsite noi niciodată nu ne gândim că ele conțin substanțe chimice.

Dacă nu există o informare sau nu există indicații referitor la conținutul de plumb sau alte tipuri de substanțe chimice la hainele și jucăriile pe care vrem să le procurăm atunci ar fi bine de evitat.

Trebuie să procurăm doar produse care sunt certificate”, ne-a spus reprezentata EcoContact, Natalia Gurandia.

Distribuie articolul: