Azi dimineață am văzut un articol pe un site despre bebeluși și maternitate cu un titlu ce spunea că laptele formula niciodată nu va fi mai bun decât laptele matern pentru un bebeluș. S-ar părea că ce mare lucru? S-a spus, în fond, o informație adevărată.

Pentru mine, însă, acest titlu și acest articol a sunat ca o palmă adusă femeilor ce, din diverse motive, nu alăptează copiii la sân. E formulat astfel, de parcă s-ar zice că niciodată un copil hrănit cu lapte praf nu va fi în rând cu un copil alăptat natural. Niciodată o mamă care îi dă lapte formula nu va fi atât de eroină și perfectă ca una ce alăptează.

Per general, chestiunea asta cu alăptatul natural, nașterea naturală și diversificarea naturală mă exasperează. Eu nu cred în ruptul capului că cei cele o ard natural sunt mai mame sau mai presus decât cele ce mai dau și mâncare din borcănaș sau lapte formula. Ce are, bre, borcanul ăla nenorocit sau biberonul ăla de te poate clasa o treaptă mai jos în clasamentul mamelor perfecte? Nu are nimic.

E doar dorința unora de a simți că le sunt validate eforturile de atingere a perfecțiunii materne. Căci, dacă s-ar afla cumva că nu există diferențe uriașe între crescutul copiilor numai cu bio și între crescutul copiilor fără a urmări orice firimitură ce o bagă-n gură, atunci iese că ne rupem spatele degeaba. Și nu e bine. De aia simțim nevoia să dăm cu pietre în vreo mămică ce a întrebat de vreo marcă de lapte formula sau de vreun borcănaș cu pireu pentru copii (știu ce zic, că mai stau pe grupuri de mămici).

Ca un apropou, aș zice că grupurile de mămici atotștiutoare ar cam trebui evitate, mai ales dacă ești proaspătă mamă sau ai vreo depresie, că acolo vei avea parte de 20% susținere și 80% critică. Vei ieși de acolo ca o cârpă șifonată de ai îndrăznit să te pronunți pro – vaccin sau dacă te plângi puțin că obosești de propriul copil.

Toate aceste ONG-uri, diverse sindicate mămoase sau cine știe ce specialiști de două zile în pediatrie, zi de zi, prin lozincile lor de propagare agresivă a alăptatului, a nașterii naturale, a scutecelor bio și altor chestii le fac pe miile de mame care îi urmăresc să se simtă aiurea numai pentru că nu se încadrează în portretul lor de mamă perfectă.

Lăsați-ne, oameni buni, că știm pentru ce e vaginul și știm că din sâni curge lapte. Pe bune, cunoaștem toate alea pe care le repetați ca moara stricată. Mai bine ați redirecționa sumele uriașe cheltuite pe marșuri și campanii inutile an de an pentru a acorda suport și ajutor mamelor care o iau razna din cauza depresiei postnatale.

Nu există mame perfecte. Doare ce o să spun, dar o mamă ce hrănește copilul cu formula nu este mai rea decât una ce alăptează natural. Copilul hrănit cu formula nu se va îmbolnăvi și nu va muri din cauza mamei care nu a vrut sau nu a putut să-i dea sân. Femeia care nu alăptează e la fel de bună mamă ca cea care o face. Mâncarea din borcănaș, ca să știți, nu are mai puține pesticide decât morcovul pasat pe care ni-l băgați pe gât pe toate forumurile.

Iubite mămici, vreau atât de mult să vă cuprind pe toate cele care ați născut prin cezariană, care nu ați putut sau nu ați vrut să alăptați la sân, care recunoașteți că uneori vă vine să săriți pe geam de neputință și oboseală când cel mic vă exasperează cu țipetele sale.

Vreau să știți că un alăptat natural sau pireul de conopidă bio nu fac nici cât o ceapă degerată dacă bebelușul nu simte o mamă odihnită, satisfăcută de viață și liniștită. Mai bine îi dai conopidă la borcan și îi pui scutec de unică folosință decât să adormi peste mormanul de scutece de călcat sau peste cratița cu mâncare bio. Așa, imperfectă cum ești, să fii sigură că ești cea mai fantastică mamă a copilului tău. Pentru că-l iubești și îl crești în iubire. Și pentru că te iubești pe tine.

Distribuie articolul: