Se pare că trotinetele electrice devin o problemă a străzilor din Chișinău. Conform deschide.md, zilnic, pe străzi pot fi observate incidente generate de persoanele ce se deplasează cu astfel de utilaje. Trotinetele sunt extrem de periculoase, ele pot dezvolta viteza de la 10 la 70 de km pe oră, iar unele din ele pot atinge chiar viteza de 90 km/h, având un risc sporit de dezechilibrare și producerea unui incident.

Câteva cazuri în capitală deja au avut loc. Unul dintre cazuri a fost surprins în această săptămână pe strada Sarmizegetusa.

Un tânăr cu o prietenă de-a sa circulau pe contrasens, iar la un moment dat au fost acroșați de un vehicul ce ieșea dintr-un spațiu adiacent. 

Un alt caz a avut loc pe strada Academiei din cartierul Telecentru. Acolo un tânăr pe trotinetă mergea pe ea în direcție inversă circulației, iar la un moment dat, încurajat de faptul că un șofer oprise la trecerea, acesta o ia brusc dreapta cu trotinetă, fără a reduce viteza. În acel moment, de zebră se apropia un vehicul, care a reușit să frâneze în ultima clipă pentru a nu lovi tânărul cu trotinetă. 

De asemenea, în orașul Comrat, un șofer a surprins cum un copil traversa strada tot pe trotinetă, fiind la un pas de a ajunge pe capota mașinii.

Deși trotinetele electrice în sine ar putea fi o soluție de mobilitate urbană foarte bună, modul în care unii le ghidează pune în primul rând viețile lor, dar și a celor din jur în pericol. Cei de la deschide.md, au încercat să afle cum sunt sancționați cei de pe trotinete în cazul în care provoacă o situație de accident și s-a constatat că de fapt, noțiunea de trotinetă electrică nu este inclusă în regulament și, prin urmare, pentru ei nu sunt la moment prevăzute pedepse și sancțiuni.

Astfel, până MAI va propune modificarea în lege și până când aceste schimbări vor fi adoptate, cei cu trotinetele nu pot fi practice pedepsiți pentru că încalcă regulile de circulație, deoarece pentru ei, ele nu sunt scrise. Ei totuși sunt trași la răspundere numai dacă din cauza lor s-a produs un accident rutier. Atunci când polițiștii însă observă o încălcare în trafic ei pot doar să le ofere unele recomandări care să le asigure siguranța în trafic. În primul rând, oamenii legii le sugerează să fie echipați cu căști, deoarece în cazul căderii de pe trotinete, ei ar putea suferi diverse traumatisme.

Persoanele care optează pentru trotinetele electrice sunt îndemnați să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de circulație.

Sursa: deschide.md

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: