Paștele se simte ca o gură de aer proaspăt după o iarnă lungă și friguroasă. Înainte de a ne înfrupta din mult așteptatele ouă roșii și cozonac, ne pregătim pentru Paște și sufletește, dar și în ce privește spațiul nostru. Culorile pastelate, accentele primăvăratice în stil scandinav sau shabby chic sunt câteva dintre ideile care vor îmbrăca frumos sărbătoarea pascală din acest an.

Specialista în decorațiuni florale, Olesea Cibotaru ne-a spus ce se poate regăsi în decorul de sărbătoare din acest an.

Îmi plac tendințele acestui an în materie de decor, în mod special decorarea mesei de Paști. Suntem obișnuiți cu amenajări tradiționale și deja binecunoscute. Doar că în acest an, ne putem permite să fim mai excentrici și avem posibilitatea să alegem din cele două tendințe: stilul scandinav sau shabby chic.

STILUL SCANDINAV cere mult alb dar și gri-uri colorate, albastru marin și muștar.

Ca obiecte de decor, pentru un aranjament în acest stil, pot fi utilizate tăvi de cozonac masive din metal sau lemn sau putem opta la blaturi lemnoase, la fel veselă din sticlă transparentă sau albă, de formă pătrată, suporturi metalice mat pentru lumânări, boluri din sticlă transparentă în care se pot pune crengi de copaci, și mai deosebite ar fi crengile groase, porționate în aceeași dimensiune printre care se pot înfige flori de narcise sau bulbi, cepe de plante.

Cine a spus că stilul scandinav e plicticos, chiar deloc dacă știți cum să combinați culorile și să adăugați elementul cheie. Și apropos, fără iepurași sau mieluți.

Iepurașii și mieluții tematici apar în stilul SHABBY CHIC. Aici se cere din abundență culoare și diverse elemente de decor. Doar că acesta este și este riscul, cum să combinați corect când aveți de ales din atâtea elemente.

Mai întâi începem cu fața de masă: nuanțele de roz combinat cu verde, la sigur nu veți da greș, este o combinație armonioasă. Șervețele cu printuri sub formă de frunză de vie.

La fel se vor utiliza suporturi din porțelan în care poate fi plasat grâul verde, printre el ouăle roșii tradiționale “accesorizate”, mă refer aici la ouăle nevopsite de care pot fi prinse șnururi elastice, frunze sau flori .

Vom alege lumânări în culori iarăși, roz, mentă sau mov. Un simplu borcan din sticlă, va lua locul vazei tradiționale în care vom aranja florile de primăvara colorate și parfumate.

FĂRĂ ARGINTIU ȘI AURIU PE MASA DE PAȘTE

Pentru acest an excludem argintiul sau auriul. La fel puteți aranja pe masa diverse compoziții care vor include și penele naturale. Magazinele noastre propun o gamă variată în acest stil, verdele se regăsește din abundență în acest an, veți găsi pe rafturi ouă și iepurași în verde pronunțat.

Cum putem crea o atmosferă călduroasă și veselă în același timp?

Paștele este sărbătoarea luminii, lumânările vor aduce senzația de căldură, credință și puritate. Florile vii sau crengile în muguri, vor fi ca o mică parte din natura adusă în casă, vor aduce prospețime și încântare.

Șervețelele de masă le puteți prinde în formă de urechiușe sau puteți aranja peste ele o floare de narcis sau muscari, fiind sezonul, profităm de plantele vii. Un alt element decorativ ar fi cojile de ou sparte sau puteți crea singuri lumânări în coji de ou. Aici pot fi incluse și cuiburile, le putem confecționa din iarbă uscată și aranja în ele toporași cu coji de ouă, sau insulițe de iarbă verde. Vesel și proaspăt.

Decorațiunile pentru scaune, fundițele colorate pot fi prinse de spătarul scaunului sau puteți aranja pernuțe în culori. Și desigur dulciurile, bezele diafane în culori fade, iepurași și mielușei din ciocolată albă, în centrul atenției desigur că va fi cozonacul – azi ne permitem să decorăm cozonacii cât mai inedit, flori uscate comestibile, cum ar fi petalele de trandafir – se vor integra în stilul shabby chic.

 

Tacâmurile din argint, vazele din ceramică în linii se pot regăsi cu succes și ele pe masa de sărbătoare, doar că ne conducem după principiul, puțin înseamnă mereu mult.

Recomandări pentru masa de sărbătoare?

Sunt PRO naturalețe și echilibru. Invit să fie alese decorațiunile eco friendly și din tot ce ne poate oferi natura, mă refer aici la crengi de copaci, spre exemplu cele de salcie, deoarece în acest an se poartă frunzele în decor.

Acum e perioada florilor aromate, narcise, zambile, crocuși și muscari, varietate de culori și parfum. Putem aranja și bulbi de plante, în boluri de sticlă de orice diametru și înălțime.

 

Cuiburi din paie sau iarbă uscată, în ele pot fi aranjate ouăle colorate sau naturale, accesorizate. Cojile de ou mai pot fi utilizate și ca mini ghiveciuri, în care pot fi sădite plantele aromate utilizate în bucătărie. Cum ar fi să aveți frunze de pătrunjel, mărar sau cozi de ceapă verde pe masa de sărbătoare…

Ați putea vesti sărbătoarea Paștelui chiar de la ușa casei, mă refer aici la cununile pascale, acestea pot fi procurate sau confecționate acasă, împreună cu cei dragi, iarăși din materiale ecologice avute la îndemână.

Un mesaj pentru cititoarele ea.md

Paștele este sărbătoarea împăcării, iertării, speranței și curățeniei. Mai întâi de toate pace, liniște, căldură, armonie și dragostea să vă adune la masa de sărbătoare. E perioada când totul reînvie și înflorește, astfel vă urez să înfloriți și voi, dragi femei frumoase, multă energie, inspirație și dorință de viață.

Autor: Elena Țurcanu

Distribuie articolul: