În perioada 15-31 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rabie. Cazurile au fost confirmate de secția virusologie, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. În toate cazurile, virusul a fost identificat la animale domestice, menționează AGORA.md.

Astfel, au fost confirmate două cazuri de rabie la bovine. Mai exact, câte un caz în raioanele Florești și Bălți. Cel de-al treilea caz a fost identificat la un câine din raionul Florești. Cadavrele animalelor afectate au fost nimicite prin ardere, iar rămășițele au fost înhumate.

În localitățile afectate de rabie la animale au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de două luni, timp în care urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarelor de boală.

A fost demarată vaccinarea de urgență a câinilor și pisicilor, inclusiv și a animalelor de valoare economică, precum și monitorizarea stării clinice a acestora.

Rabia (turbarea) este o boala infectioasa virala a mamiferelor cauzata de un virus, virusul rabic, care se gaseste in saliva animalelor si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale, cat si la oameni.

Distribuie articolul: