Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. Schimbarea va avea loc în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 va deveni ora 3:00. Prin urmare, ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore.

Specialiștii avertizează că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului, cum ar fi oboseala, nervozitatea și chiar depresia, iar adaptarea poate dura cel puțin o săptămână. Persoanele care adorm mai târziu, după ora 22:00, întâmpină de obicei mai multe dificultăți în ajustare.

Charles Czeisler, expert în medicina somnului de la Harvard Medical School, sugerează câteva metode pentru a preveni aceste efecte negative:

  1. Modificați ora de culcare, cu 10-15 minute mai devreme, cu aproximativ trei zile înainte de schimbarea orei;
  2. Dormiți 20-30 de minute după-amiază;
  3. Expuneți-vă la lumină. Aproximativ 15 minute de lumină dimineața, în prima săptămână după schimbarea orei, vă poate ajuta la menținerea ritmurilor circadiene;
  4. Amânați rutina zilnică, în primele zile după schimbarea orei, cu o oră, dacă este posibil;
  5. Reduceți consumul de alcool și cafea, cu câteva zile înainte și după schimbarea orei, pentru a nu vă perturba somnul.

Moldova a adoptat trecerea la ora de iarnă din anul 1979, având ca scop optimizarea utilizării luminii naturale și reducerea necesarului de iluminat artificial. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă se practică în aproximativ 70 de țări, respectând diferențele de fus orar.

 

Distribuie articolul: