Cunoașterea istoriei poporului tău, dar și informarea în ceea ce privește ce se întâmplă în țară și peste hotare sunt lucruri esențiale. Știm cu toții că un om informat este greu de manipulat. Realitatea arată că în spațiul mioritic din spațiul pruto-nistrean, ideologia sovietică a fost foarte bine implementată, încât, se pare, că și bolșevicii credeau în minciunile pe care le spuneau bunicilor noștri. Excepții erau oamenii care se informau, citeau și erau conștienți de ce se întâmplă, de fapt.

Am lucrat zilele astea la un proiect social-economic la nivel național în care trebuia să sun lumea și să adresez niște întrebări de ordin politic. M-a surprins neplăcut faptul că multă lume e ruptă de realitatea din țară și zic că ei nu sutn la curent cu ce se întâmplă în țară. În opinia mult oameni din țară „dacă nu lucrezi tu cu mâinile tale, nimeni nu îți face”. Da, e corect și asta. Dar ce contează într-o țară? Ca să ai o economie bună, să existe cultură, contează factorul politic. Totodată, mi s-a zis, că „dacă întrebările sunt simple, da, voi răspunde la sondaj. Dacă nu – nu.”

Cu un om informat este ușor să discuți pe orice temă, indiferent de context ori dacă trebuie să răspunzi la niște întrebări la un sondaj. Chiar dacă ești dezamăgit de guvernarea țării, chair dacă nu ai votat pentru ei, asta nu e scuză să nu te informezi. Indiferent ce guvernare avem în fruntea statului, este important să știi ce se întâmplă în țara ta, inclusiv să știi ce se întâmplă la nivel internațional.

Prima întrebare din cadrul sondajului este: „în opinia dvs lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă sau greșită?” Aproape toți sunt de părerea că țara noastră merge într-o direcție greșită.

Dar când îi întreb „care a fost principalul eveniment din ultima lună, cu cel mai mare impact social și informațional” mi se zice că „nu știu care este, nu urmăresc știrile și nu se poate da cu opinia”.

Culmea răspunsurilor la întrebarea „în opinia dvs lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă sau greșită?” a fost „eu sunt moldoveancă, nu – româncă. Ce am eu cu România?”

Respondenții au arguemtnat că nu privesc știrile că oricum „până nu faci tu, nimeni nu face.” E corectă și teoria asta. Dar nu înțeleg cum poți să zici că țara ta merge într-o direcție greșită, dacă nu urmărșeti știrile, nu te informezi ce se întâmplă în țara, dar și ce se întâmplă la nivel regional sau internațional. Deși poți să înțelegi afirmațiile că serviciul e prioritar plus muncile câmpului, asta nu scuză faptul să nu te informezi.

Vremuri complicate mereu au fost. Ceea ce trăim la moment nu este nimic deosebit. Nu în zadar se spune că „istoria se repetă”. Dar chiar și dacă nu îți place situația curentă din țară, asta nu înseamnă că trebuie să închizi TV ori aparatul radio pentru că așa e corect.

 

Cred că este nevoie de campanii naționale de informare a societății noastre, indiferent că trăim în mediul rural ori urban, indiferent dacă lucrăm ori nu, indiferent dacă ne plac guvernanții ori nu. Chiar dacă se întâmplă lucruri care nu ne convin, ăsta nu e motiv să nu privești buletinele de știri de la posturile de radio sau TV.

Ar trebui să învățăm lumea că scoată stereotipul precum că eu „nu sunt cu politica”, „nu mă pricep în politică” ori pe mine „nu mă interesează ce se întâmplă în țară”. Ar trebui să te intereseze ce se întâmplă în țară. Și nu trebuie să ai studii superioare la Științe politice ca să te pricepi în politică ori să o ai cu politica.

E bine să faci diferența între politic și cultural, între politic și economic, între politic și social. Chiar și așa, factorul cultural, economic ori social contează. Iar deciziile în aceste domenii se iau în funcție de politic, chiar dacă ție nu îți place decizia luată. Dacă ai un ministru bun, inclusiv șefi bun în domeniul Cultură, vom avea o țară cu valori culturale la nivel. Chair dacă deciziile la nivel de cultură se iau în raport de nivelul poticii. Dacă vom aveaun ministru bun la Economie și echipă bună, vom avea o economie bună la nivel național. Contează și echipa la nivel raional, care se supune la echipa de economiști din Chișinău. Și da, deciziile economice se iau în raport de factorul politic. Și asta e valabil și de alte domenii precum cele sociale, de mediu ori sănătate.

Factorul politic e important indiferent de context. Da, peștele de la cap se strică, dar se curăță de la coadă. De multe ori contează și nivelul local/raional. Dacă în satul tău/raionul tău ai un primar foarte bun, ce mai contează facotrul politic din centrul țării? Nu te întreba ce poate face statul pentru tine, dar întreabă-te și ce poți face tu pentru comunitatea ta?

 

Distribuie articolul: